Fost judecător CCR, despre anularea rezultatului turul I la prezidențiale: „Pe procedură nu se mai poate face nimic”

Publicat: 05 dec. 2024, 15:09, de Rona David, în ALEGERI , ? cititori
Fost judecător CCR, despre anularea rezultatului turul I la prezidențiale: „Pe procedură nu se mai poate face nimic

„Tot ce ține de legile de funcționare ale CCR și legile de organizare și funcționare, legile de organizare a alegerilor prezidențiale, nu se mai poate face nimic”, a declarat, la B1, fostul judecător al Curţii Constituţionale a României Petre Lăzăroiu.

Pe procedură nu se mai poate face nimic.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat că deja buletinele de vot au fost distribuite în teritoriu, în diaspora, iar votul începe mâine.

În primul rând, aceste sesizări sunt depuse inform, deci ele însele nu respectă cerințele procedurale formale.

Nu oricine poate sesiza CCR pentru anularea alegerilor

Curtea s-a pronunța deja pe turul 1 și a dat o decizie de validare. Acum nu se mai poate să vină altcineva care nici măcar nu are calitatea de subiect să spună, știu eu, vreau anularea alegerilor. Nu știu ce argument are, nu, nu mă interesează asta.

Deja procedura este închisă

Nu văd cum ar putea CCR, în afara cadrului legal și constituțional, să spună: hai să ne aplecăm un pic și pe aceste sesizări.

Au sesizat-o (n.r., CCR) competitorii cu contestație privind rezultatul. Aceste contestații au fost respinse, rezultatul a fost menținut. Prin urmare, nu văd o altă sesizare, pentru că este deja un lucru judecat.

Ne putem aștepta la o invalidare a mandatului lui Călin Georgescu, în situația în care va câștiga voturile românilor duminică?

 Va face probabil subiectul unei anchete penale. Și ce va spune ancheta penală se va traduce. Vă reamintesc că ancheta penală privind furtul de voturi de la sectorul 1 de acum 4 ani, de-abia a fost finalizată cu neîncepere a urmăririi penale.

Slabe speranțe că v-a dovedi cineva că a furat Georgescu votul 

CCR judecă rezultatele trimise de BEC. Decizia BEC poate fi contestată. A fost contestată, s-au lămurit aceste probleme.

Ulterior vine cineva și spune „domnule, stai puțin, că eu am găsit niște furturi”. Păi la turul doi se să demonstrez că cineva fură, nu?

(…) am văzut documentele care sunt de ordin general. Nu am văzut cu subiect și predicat, uite, s-a constituit o formațiune infracțională, sunt de ordin general. Singurul document care spune negru pe alb este STS. Au fost încercări, prin hackeri, pe care noi le-am dejucat. Sunt singurele chestii concrete spuse, restul sunt chestii de ordin general.