Fost ministru român, condamnat cu suspendare într-un accident soldat cu doi morți

Publicat: 14 apr. 2025, 13:30, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Fost ministru român, condamnat cu suspendare într-un accident soldat cu doi morți
Accidentul în care a fost implicat Daniel Chițoiu.

Un fost demnitar român, Daniel Chițoiu, a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, în urma unui accident rutier care a curmat două vieți.

Decizia Judecătoriei Pitești, pronunțată pe 9 aprilie 2025, încheie un proces lung de peste patru ani, marcat de controverse și expertize repetate. Deși pedeapsa este considerată blândă, Chițoiu se confruntă cu restricții severe, inclusiv interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani.

Chițoiu a susținut că nu a fost responsabil pentru accident

În dimineața zilei de 26 decembrie 2019, pe DN7, în localitatea Zamfirești din comuna Cotmeana, Argeș, Daniel Chițoiu, fost ministru al Economiei și Finanțelor, s-a aflat la volanul unui Audi implicat într-o coliziune frontală cu un Logan. Impactul violent a avut consecințe tragice: două persoane din autoturismul Logan și-au pierdut viața, iar o a treia a suferit răni grave, necesitând spitalizare îndelungată. La momentul accidentului, Daniel Chițoiu ocupa funcția de secretar general al ALDE, fiind o figură cunoscută în politica românească.
Ancheta declanșată imediat a scos la iveală detalii care au stârnit indignare publică. Imaginile de la fața locului arătau cele două mașini distruse, iar martorii au descris o scenă de coșmar pe șosea.
Chițoiu a susținut că nu a fost responsabil pentru accident, invocând posibile defecțiuni tehnice sau condiții rutiere nefavorabile, ceea ce a dus la solicitarea mai multor expertize în timpul procesului.

Proces lung și o sentință controversată

Cazul a ajuns în instanță în august 2020, când Chițoiu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Procesul s-a întins pe o perioadă de peste patru ani, timp în care fostul ministru a beneficiat de o apărare activă, cerând analize suplimentare pentru a contesta acuzațiile.
În cele din urmă, acuzația de vătămare corporală din culpă a fost clasată din cauza intervenirii prescripției, reducându-se astfel o parte din gravitatea dosarului.
Pe 9 aprilie 2025, Judecătoria Pitești a pronunțat sentința: trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, cu un termen de supraveghere de patru ani.
În plus, Chițoiu este obligat să efectueze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, o condiție menită să reflecte responsabilitatea sa pentru tragedia provocată. Dacă sentința rămâne definitivă, fostul politician nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani.

Reacții și implicații

Decizia instanței a generat reacții mixte în societatea românească. Pentru familiile victimelor, condamnarea cu suspendare este percepută ca fiind prea blândă, având în vedere pierderea ireparabilă suferită.
„Doi oameni au murit, iar el scapă fără să facă închisoare. Unde e dreptatea?”, a declarat un apropiat al uneia dintre victime, citat de presa locală.
Pe de altă parte, susținătorii lui Chițoiu consideră că procesul a fost corect, iar pedeapsa reflectă circumstanțele accidentului.
De-a lungul anilor, accidente rutiere implicând persoane publice au stârnit dezbateri aprinse în România, mulți cetățeni acuzând sistemul judiciar de indulgență față de figurile politice. Sentința în cazul Chițoiu alimentează această percepție, mai ales în contextul în care fostul ministru a evitat detenția efectivă.