Fost primar, achitat definitiv. DNA l-a trimis în judecată pentru fapte grave
Fost primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost achitat definitiv de către Curtea de Apel Ploiești în dosarul de trafic de influență și abuz în serviciu care a fost deschis împotriva sa în 2017 de procurorii DNA Ploiești. Decizia, pronunțată luni, pune capăt unui proces de lungă durată în care Tiseanu și alți doi inculpați au fost acuzați de diverse fapte de corupție și utilizare abuzivă a resurselor publice.
Fost primar, acuzat de corupție și abuz în serviciu
Conform rechizitoriului DNA, Horia Tiseanu ar fi comis mai multe fapte grave în perioada în care era edil al municipiului Câmpina. Printre acuzațiile principale s-au numărat:
- Achiziționarea ilegală a unui autoturism marca Opel Insignia, dotat cu specificații de lux, din fondurile Poliției Locale Câmpina, pentru uz personal, deși primăria nu avea dreptul legal de a face această achiziție.
- Folosirea resurselor primăriei pentru propriul interes, în special 1.409 bonuri valorice pentru carburant, în valoare de 70.450 de lei, aferente unei cantități de peste 12.000 de litri de combustibil.
- Solicitarea unui procent de 10% din valoarea contractelor acordate unei firme private pentru lucrări finanțate de primărie, în schimbul intervențiilor sale pentru atribuirea acestor contracte. Potrivit procurorilor, Tiseanu ar fi primit efectiv suma de 17.000 de lei.
Ancheta a inclus și alte persoane, precum Carmen Gheorghe, fostă șefă a Poliției Locale Câmpina, și Costin Octavian Micu, reprezentant al unei societăți comerciale. Aceștia au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
„Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei).
Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală (este de menţionat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme)”, se menţionează într-un comunicat transmis de DNA la acel moment.
Decizia instanței: Achitare și anularea măsurilor punitive
Curtea de Apel Ploiești a anulat în totalitate condamnările și măsurile dispuse anterior de instanța de fond. Horia Tiseanu a fost achitat pentru toate acuzațiile, iar instanța a înlăturat măsura de confiscare a sumei de 17.000 de lei și a respins cererea de despăgubiri depusă de Primăria Câmpina.
În cazul celorlalți inculpați, Carmen Gheorghe și Costin Octavian Micu, instanța a dispus, de asemenea, achitarea, concluzionând că nu există suficiente probe care să confirme implicarea acestora în faptele imputate.
Un aspect important în această decizie este prescripția faptelor, invocată încă din octombrie 2023 de Tribunalul Prahova, instanța de fond. Judecătorii au considerat că termenul legal pentru tragerea la răspundere penală expirase deja în cazul mai multor acuzații. În plus, probele prezentate în dosar nu au fost considerate suficiente pentru a stabili cu certitudine vinovăția lui Tiseanu și a celorlalți inculpați.
Cazul a atras atenția publicului încă din 2017, când DNA a prezentat detalii despre presupusa folosire abuzivă a fondurilor publice de către Horia Tiseanu. Procurorii susțineau că acesta a utilizat sumele alocate instituțiilor publice pentru a-și procura bunuri și servicii în interes personal.
„În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”, mai arăta DNA.
Una dintre acuzațiile centrale a fost legată de autoturismul Opel Insignia, despre care procurorii afirmau că a fost cumpărat cu fonduri destinate Poliției Locale, în condițiile în care primăria nu avea dreptul să achiziționeze astfel de vehicule pentru uz propriu.
De asemenea, utilizarea bonurilor valorice de carburant pentru nevoi personale și presupusa implicare în solicitarea de procente din valoarea contractelor publice au completat tabloul acuzațiilor.