Fost şef SRI, condamnat la muncă în folosul comunității

Publicat: 23 apr. 2025, 08:16, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Fost şef SRI, condamnat la muncă în folosul comunității
sursa foto: Pexels

Un fost şef din cadrul SRI a fost condamnat după ce a fost depistat băut la volanul unui autoturism, într-un cartier din Iaşi.

Fost şef SRI, condamnat cu amânare

Un fost șef de serviciu al Serviciului Român de Informații (SRI), Doru Gabriel Olariu, a fost prins băut la volan în cartierul Tătărași din Iaşi, în timp ce se deplasa spre un supermarket împreună cu fiul său de doar 6 ani. Incidentul a avut loc în seara zilei de 10 februarie a anului trecut, iar cazul a ajuns recent în atenția instanței, unde Olariu a beneficiat de o pedeapsă blândă, în pofida alcoolemiei ridicate de 1,47‰, scrie Ziarul de Iaşi.

Potrivit dosarului, Olariu fusese oprit de polițiști în cadrul unui control de rutină, în apropierea magazinului Lidl din Tătărași. Fără să ezite, fostul ofițer a recunoscut că băuse în jurul prânzului aproximativ 150 ml de vodcă și 200 ml de vin roșu. Analizele de sânge au confirmat prezența alcoolului în organism, ceea ce a dus la trimiterea sa în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Atitudinea sinceră și cooperantă a inculpatului a contat decisiv în evoluția procesului. Olariu a colaborat atât cu polițiștii, cât și cu procurorii și instanța, ceea ce a făcut ca procesul să se finalizeze în doar două termene. Apărarea a subliniat faptul că traseul parcurs la volan a fost foarte scurt – aproximativ un kilometru – și că nu au fost semnalate abateri de la conduita în trafic. În momentul opririi, Olariu era calm, avea o ținută îngrijită și nu prezenta semne evidente de ebrietate.

Avocatul acestuia a cerut amânarea aplicării unei pedepse, invocând faptul că fostul angajat SRI nu este recidivist, nu a provocat accidente și, în plus, i-a fost deja suspendat permisul de conducere de mai bine de un an.

Judecătorii au fost de acord cu această argumentație, considerând că fapta a fost o „rătăcire de moment”, comisă de o persoană integrată social, fără antecedente penale.

„Inculpatul este cunoscut în comunitate ca fiind de încredere și integrat social. Atitudinea sinceră și lipsa unui pericol public real au fost elemente importante în luarea deciziei”, se arată în motivarea instanței.

Astfel, Olariu a primit o pedeapsă de un an de închisoare, dar aplicarea acesteia a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de doi ani. În acest timp, el va fi obligat să presteze 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Direcției Fond Locativ sau Direcției de Exploatare Patrimoniu, ambele aflate sub autoritatea Primăriei.

Sentința a fost pronunțată în Joia Mare și poate fi atacată cu apel.