Fosta conducere a DGASPC Maramureș, trimisă în judecată de DNA. Prejudiciu de peste 930.000 de lei

Publicat: 03 dec. 2024, 18:10, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Fosta conducere a DGASPC Maramureș, trimisă în judecată de DNA. Prejudiciu de peste 930.000 de lei

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată două foste directoare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Maramureș, acuzate de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Dosarul scoate la iveală detalii tulburătoare despre condițiile inumane în care au ajuns persoane vulnerabile, alături de un prejudiciu financiar semnificativ, cauzat instituției publice.

DGASPC, plăți ilegale către un ONG controversat

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-octombrie 2022, Alina-Angela Coste-Mădăras, fost director general al DGASPC Maramureș, și adjuncta sa, Dorina-Rozalia Curteanu, ar fi aprobat și efectuat plăți în valoare de peste 930.000 de lei către Asociația Re-Min din județul Mureș.

Aceste sume au fost alocate pentru servicii sociale destinate unor persoane cu dizabilități grave, însă ancheta a dezvăluit că serviciile nu au fost prestate conform angajamentelor contractuale.

Persoanele vulnerabile, care trebuiau să beneficieze de asistență în locații autorizate și dotate corespunzător, au fost transferate într-un centru neautorizat, administrat de Asociația Re-Min. Acest centru nu îndeplinea cerințele minime legale privind siguranța, igiena sau calificarea personalului.

Asociația Re-Min fusese deja implicată într-un scandal public anterior, legat de azilul „Căsuța Lu’ Min” din localitatea Bărdești, Mureș. Acolo, controalele autorităților au descoperit zeci de persoane ținute în condiții inumane.

Beneficiarii erau găzduiți în spații murdare, pe saltele pline de fecale, urină și sânge, iar unii dintre ei erau închiși într-un subsol întunecat, printre moloz. Mulți dintre rezidenți erau malnutriți, incapabili să comunice și lipsiți de orice formă de îngrijire.

Situația din centrul administrat de Re-Min a fost similară, dacă nu chiar mai gravă. Procurorii au semnalat că, pe lângă condițiile improprii, două dintre persoanele vulnerabile au suferit vătămări corporale grave, care au dus în final la deces. În ciuda acestor realități cunoscute, conducerea DGASPC Maramureș a continuat să efectueze plăți către acest ONG, ignorând solicitările autorităților de a transfera beneficiarii într-un centru legal și corespunzător.

”În perioada martie-octombrie 2022, inculpata Coste-Mădăras Alina-Angela, în calitatea menţinată, cu sprijinul material şi moral al inculpatei Curteanu Dorina-Rozalia, ar fi aprobat la plată şi plătit, în mod nelegal, suma de 932.207 lei, în favoarea unei asociaţii, pentru servicii sociale destinate unor persoane cu dizabilităţi, deşi cunoştea că serviciile nu au fost prestate conform angajamentului legal şi cu respectarea standardelor minime obligatorii de îngrijire a persoanelor vizate. În concret, în contextul modificărilor legislative din anul 2021 care au impus reorganizarea centrelor rezidenţiale publice sau private, conducerea D.G.A.S.P.C. Maramureş a încercat să gestioneze situaţia celor mai dificile cazuri de persoane cu dizabilităţi aflate în custodia sa. Astfel, au fost contractate serviciile unei asociaţii private din judeţul Mureş care ar fi preluat în îngrijire 26-25-24 de persoane (numărul acestora variind în timp)”, a trasmis, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.

Prejudicii financiare și implicații morale

DNA a precizat că fosta conducere a DGASPC Maramureș a ignorat standardele legale privind asistența socială. Aceasta a dispus plata integrală a serviciilor, deși știa că nu sunt prestate conform contractului. Pe lângă pierderea financiară de 932.207 lei pentru instituție, acest act a dus la încălcarea gravă a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Procurorii au descris modul în care au fost încălcate obligațiile contractuale, inclusiv cele privind alimentația, consilierea psihologică, îngrijirea sănătății și siguranța beneficiarilor. Această neglijență crasă nu doar că a generat un profit necuvenit pentru ONG-ul contractat, dar a afectat profund viețile celor mai vulnerabili membri ai societății.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș, procurorii propunând menținerea măsurilor asigurătorii instituite pentru a garanta recuperarea prejudiciului. Cele două inculpate vor fi judecate în stare de libertate.

”De altfel, cu ocazia unor controale desfăşurate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş în cursul lunii iunie şi august 2022, la centrul respectiv s-au constatat grave carenţe. Prin urmare conducerii D.G.A.S.C.P.C. Maramureş i s-a solicitat găsirea în regim de urgenţă a unor soluţii pentru transferul beneficiarilor într-un centru social care funcţionează legal şi efectuarea de demersuri pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit.

Mai mult, pe fondul neîndeplinirii standardelor minime de calitate ale locaţiei în care funcţiona ilegal centrul, respectiv a personalului insuficient şi necalificat, două dintre persoane au suferit vătămări corporale grave care în final, au condus la deces”, a mai transmis DNA.