Fosta firmă a lui Alexandru Bittner a deschis o fabrică de produse din peşte la Jurilovca
Compania Sat Vacanță Gura Portiței, fosta firmă a lui Alexandru Bittner, numit și baronul Deltei la un moment dat și un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, a inaugurat recent o fabrică de produse din peşte la Jurilovca, în județul Tulcea, investiția ridicându-se la peste 1 milion de euro.
Investiţia a fost realizată prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) și are o valoare de 5,3 milioane de lei, jumătate din sumă provenind din fonduri proprii.
Alexandru Bittner nu mai are legătură cu compania Sat Vacanță Gura Portiței din anul 2012, când Piscicola Jurilovca, companie în care era acționar, alături de Gheorghe Negrea, a cedat acțiunile către Marian Mihai. Între timp, acesta a devenit acționarul unic al Piscicola Jurilovca, a cărei activitate din ultimii ani a fost redusă practic la zero.
Bittner, care are și cetățenie americană, și-a lichidat afacerile din România în anul 2013 și s-a retras în SUA.
Complexul Gura Portiţei Sat este o porţiune de pământ situată între Marea Neagră şi limanul Goloviţa din Delta Dunării, iar aici se află mai multe vile şi căsuţe. Zona este foarte căutată de turiști. În 2021, societatea Sat Vacanță Gura Portiței a avut o cifră de afaceri de 11,2 milioane lei și un profit net de 2,5 milioane lei la un număr de 69 de angajați.
Rețete locale
În fabrica de la Jurilovca lucrează şase angajaţi, reţetele produselor din peşte fiind realizate de personalul angajat.
„Sunt produse prăjite şi marinate din plătică, din caras, sărmăluţe din peşte în foi de viţă, în foi de varză, chiftele şi alte preparate din carne tocată de peşte. În februarie, am început producţia, am stabilit etichete, ambalajul şi încercăm să ieşim şi pe piaţă, să ne vindem producţia”, a declarat Gabriel Diţu, juristul firmei, pentru Agerpres
Ideea înfiinţării acestei linii de producţie a apărut încă din anul 2017, după ce s-a constatat că în staţiunea de la Gura Portiţei spaţiul din bucătărie este insuficient pentru a putea pregăti toate produsele pentru clienţi.
„Avem deocamdată şase femei lipovence autentice angajate, iar produsele sunt după reţetele lor. Practic, noi doar ne-am asigurat că respectăm normele. Următorul pas ar fi să mergem la Ministerul Agriculturii, iar pe unele dintre ele să le atestăm, pentru că merită efortul. Altele sunt deja atestate de alţi producători de anvergură din judeţ”, a afirmat Gabriel Diţu.
În prezent, piscicultura în zonă este în declin, peştele de calitate inferioară fiind predominant.
Citește și Incendiu la o hală de procesare a peştelui din Hălchiu (Brașov) deținută de Doripesco
„Să ştiţi că din babuşcă, spre exemplu, faci foarte multe preparate bune, doar că ea are multe oase. Dacă ştii s-o găteşti, s-o marinezi, spre exemplu, aşa cum trebuie, o mănânci cu oase, ca şi cum alea n-ar mai exista. Ea e foarte bună. Poţi să faci ceva de calitate şi din ceva mai puţin bun”, a mai spus Diţu.
Comuna Jurilovca a fost recunoscută drept un centru piscicol important, încă de pe vremea comuniștilor, aici aflându-se sediul celei mai mari întreprinderi piscicole din Deltă şi zona lagunară.