Foștii angajați SRI – Membrii în „MAFIA DEZINFECTANȚILOR”
Afaceri de sute de mii de euro în rețeaua de măști și dezinfectanți vândute la instituțiile publice. Foștii angajați SRI s-au lansat mai nou și în industria echipamentelor medicale. În doar 20 de minute, o unitate școlară a efectuat 7 achiziții publice în valoare de aproximativ 39 de mii de euro.
O firmă care până în 2022 se ocupa cu furnizarea de servicii IT pentru instituțiile publice, a trecut izbitor de la stoparea furnizării de servicii IT la furnizarea de zeci de mii de euro în dezinfectanți și măști de protecție pentru instituțiile publice. Chiar dacă societatea comercială nu a mai avut până la momentul respectiv vreo legătură cu vreo instituție din județul Buzău, uite că politica face și minuni.
Chiar în fieful lui Marcel Ciolacu, liberalii lucrează după un model învățat de la colegii lor social democrați. Firmele de partid primesc contracte grosolane la suprapreț la instituțiile publice, pentru ca mai apoi o parte din banii să se întoarcă către persoanele influente din partid sau către partid.
Avea să aflăm zilele acestea că proiectele au fost depuse în anul 2020, însă statul a mai întârziat 2 ani până ca proiectele să fie implementate, iar astfel s-a ajuns ca în anul 2023 instituțiile de învățământ să cumpere din fonduri proprii, care urmează să fie decontate din bani europeni, măști și dezinfectanți care ar fi necesitat în timpul pandemiei de Coronavirus pe parcursul anilor 2020 și 2021.
Totuși, SRI-stul se pregătise cu stocuri serioase știind că va el va primi achiziția cu dedicație pentru mai multe instituții din Buzău și doar instituțiile nu renunțau la dezinfectanți și măști. Nu de alta, dar angajații mai ciordesc dezinfectanți de la instituțiile pentru care lucrează.
Cazul Beceni, dezinfectanți și măști de 143.122 EURO
Comuna Beceni se află la nu mai puțin de 30 de km de municipiul Buzău. Ei bine, Liceul Tehnologic din satul Mărgăriți, comuna Beceni, a achiziționat, pe 7 februarie 2023, fără licitație, măști, dezinfectanți și echipamente medicale în valoare de 701.817 lei (143.122 de euro), prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
În condițiile în care satul Beceni nu mai are niciun bolnav de Coronavirus, conducerea Liceului Tehnologic Beceni a decis că este nevoie să achiziționeze în regim de urgență 100.000 de măști, 10.000 de litri de dezinfectant, sute de covorașe dezinfectante și opt termoscanere. Banii provind din fonduri europene și vor intra în perioada imediată în conturile SRL-ului – Avantech Interactive Systems, societate comercială deținută de Virgil Gabriel Florescu, consilier la Secretariatul General al Guvernului și fost angajat al Serviciului Român de Informații(SRI).
În ultimii ani pragul achizițiilor directe a fost mărit la suma de 270.120 de lei, iar pentru sumele care depășesc se face licitație publică, acolo unde mai multe firme pot participa, pentru a nu se mai ajunge la atribuire directă către firme prietene.
Ei bine, firma deținută de fostul angajat SRI a primit achiziția directă în valoare de 150.000 de euro, care a fost anulată după ce Ziarul Libertatea a cerut clarificări.
Aceeași sursă citată a cerut clarificări conducerii liceului din Beceni, însă răspunsul a fost total neașteptat: „Nu putem răspunde la întrebări fără acordul inspectoratului”.
Mai apoi, jurnaliștii Libertatea.ro s-au îndreptat către Inspectoratul Școlar Județean care a răspuns: „Cei de la liceu vor răspunde în scris”.
Primarul din Beceni a oferit și el un punct de vedere spunând că nu știa despre această situație și că va solicita o situație privind achizițiile publice.
O mare familie liberală care gestionează banii publici
Primarul din comuna Beceni, Burlacu Adrian, a candidat pe listele PNL, alături de consiliera locală Carmen Elena Bucur, care este directoarea Liceului Tehnologic Beceni.
O mare „coincidență” în această achiziție publică este faptul că proprietarul SRL-ului este fost consilier la cabinetul unui secretar de stat liberal.
Cazul Tisău, o altă primărie liberală din județul Buzău implicată în afacerea de măști și dezinfectanți
Firma fostului SRI-st s-a lansat foarte târziu pe piața produselor medicale, dar în 2022 a încheiat alte două achiziții directe în aceeași zi și o alta cu 5 zile înainte, cu primăria Tisău, condusă tot de un liberal.
- dezinfectanți pentru mâini -229.912 lei;
- aparate de sterilizare – 9.570 de lei;
- termoscanere – 50.550 de lei.
Per total, Primăria Tisău a plătit 290.032 de lei, însă dacă nu ar fi fost defalcate, acestea depășeau și în acest caz limita legală pentru achiziții fără licitație.
Cazul Măgura, instituție condusă de PSD, dar cu afaceri liberale
Update: După publicarea articolului, un expert pe achiziții publice din localitatea Măgura ne-a contactat pentru clarificarea achiziției publice de la Școala Măgura. Mai exact, expertul susține că achiziția directă se face până în pragul de 270 de mii de lei. Mai mult de atât, acesta mai susține că până la 200.000 de lei legea 208/2022 nici nu te obligă să folosești SEAP, însă pentru transparență a achizițiile au fost publicate pe platformă.
Directoarea Școlii din Măgura a preluat funcția de la cumnatul său PSD-istul Dan Popescu, după ce a fost propulsat în funcția de Inspector General Adjunct al ISJ Buzău.
- Dezinfectant suprafețe – 1L, avizat MS(1.120 de bucăți) 47.051,20 RON – 9.603,66 Euro FĂRĂ TVA;
- Dezinfectant pentru mâini, efect antibacterian, 1L, avizat MS(435 de bucăți) – 26.582,85 RON – 5.425,85 Euro FĂRĂ TVA;
- Dispenser profesional cu senzor(33 de bucăți) – 18.777,00 RON – 3.832,59 Euro FĂRĂ TVA;
- Covoraș dezinfectant, cu retenție până la 2L(132 de bucăți) – 17.082,12 RON – 3.486,65 Euro FĂRĂ TVA;
- Nebulizator dezinfectare aer/suprafețe(5 de bucăți) – 13.697,45 RON – 2.795,80 Euro FĂRĂ TVA;
- Termomentru digital non-contact cu infraroșu Termoscaner cu camera termoviziune, stativ reglabil(17 de bucăți de termomentru digital non-contact cu infraroșu și 2 termoscaner cu camera termoviziune, stativ reglabil) – 18.055,39 RON – 3.685,30 Euro FĂRĂ TVA;
- MASCA chirurgicala pentru copii, 3 pliuri, BFE> 98% MASCA chirurgicala, polipropilena, 3 pliuri, BF(38.304 de măști chirurgicale pentru copii, 3 pliuri, BFE> 98% și 5.582 de măști chirurgicale, polipropilena, 3 pliuri, BFE> 98%) – 35.022,40 RON – 7.148,45 Euro FĂRĂ TVA.
Suma totală a achizițiilor privind materialele sanitare achiziționate prin achiziție directă se ridică la 32.491,65 EURO, la care se adaugă 19% TVA, rezultând o sumă totală de 38.665,0645 EURO.
În aceeași zi, în doar 20 de minute, Școala din Măgura atribuit nu mai puțin de 7 achiziții publice în valoare totală de 38.665,0645 EURO, asta dat fiind faptul că suma totală depășea pragul achizițiilor publice, iar instituția a procedat ca instituțiile precedente pentru a nu susține licitație, ci a atribui firmei „partenere” direct prin încredințare directă.
Dacă analizăm ceva mai bine achizițiile efectuate de Școala Măgura, constatăm că achiziționare măștilor de protecție a fost la suprapreț, dat fiind faptul că prețul unei măști este 0.35 lei, iar prețul plătit de instituția de învățământ este de 0.80 și 0.85 lei pe bucată.
Conform unui expert în achiziții publice, achizițiile publice trebuiau făcute prin procedură simplificată și împărțită în mai multe loturi, ci nu prin atribuire directă.
Școala din Măgura a mai fost în trecut în centrul unui scandal, asta după ce șefa ISJ Buzău efectua ore fictive pentru a merge gratis în Tenerife.