Fostul ambasador al R. Moldova la Moscova: “Dacă excludem diaspora, în Moldova referendumul a picat”
Scor foarte strâns la referendumul din Republica Moldova, unde cetățenii au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE.
Într-o declarație exclusivă pentru Puterea, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova și analist politic, Anatol Ţăranu consideră că, după toate probabilitățile se va menține acest avans minim la referendum în favoarea opțiunii pro-europene.
Eu cred că nu se mai schimbă nimic. Au rămas protocolurile care trebuie să ajungă din Statele Unite, dar acolo cu mare probabilitate s-a votat cu “Nu”. Din fericire, nu sunt numeroși alegătorii care votează în Statele Unite și asta ar putea să nu mai schimbe rezultatul. Deci avem un un avans minim pentru opțiunea pro-europeană la referendum.
Alexandr Stoianoglo este susținut de nucleul dur al forțelor pro-ruse
În ceea ce privește rezultatul primului tur la alegerile prezidențiale, politologul spune că Maia Sandu se va confrunta cu dificultăți în turul doi. Sandu conduce cu 41,92% din voturi, urmată de Stoianoglo (26,35%).
Contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo este gagauz. A fost procurorul general al Republicii Moldova și a fost destituit pentru bănuieli de corupție. A câștigat procesul la CEDO dar nu a fost restabilit în funcție. El și-a creat o imagine de victimă. Forța lui Stoianoglo este că el este susținut de nucleul dur al părților societății moldovenești orientate spre Moscova și ei sunt foarte numeroși, aproape jumătate din populație. În această categorie intră și moldovenii care nu au conștiința românească și sunt adepții moldovenismului anti-românesc.
Dacă excludem diaspora, în Moldova referendumul a picat
Întrebat dacă se așteptau la acest scor strâns între cele două forțe social-politice din Republica Moldova, din rândul alegătorilor, Anatol Ţăranu spune că nu.
Sincer, nu. Principalele temeri erau ca referendumul să nu treacă din cauza absenteismului. Dar această temere nu s-a adeverit, în schimb numărul adepților pro-europeni care au venit la vot a fost mai mic decât cel al pro-rușilor. Dacă excludem diaspora, în Moldova referendumul a picat. Deci, Uniunea Europeană nu este susținută din majoritatea populației moldovenești.
Rezultatele preliminare din ziua electorală a Republicii Moldova sunt incerte. Maia Sandu conduce, în primul tur al prezidențialelor, cu o diferență de peste 15%. Datele oficiale arată că cei mai mulți dintre alegătorii care locuiesc în Republica Moldova au votat însă „NU” la referendumul privind aderarea la UE.
După procesarea a 98.56% din procesele verbale, cel mai mare scor l-a obținut Maia Sandu, cu 42.07% (640.000 de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26.27% (400.00 de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.