Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Este acuzat de abuz în serviciu
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți condamnarea fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, la doi ani de închisoare cu suspendare, stabilind un termen de supraveghere de doi ani. Sentința vine ca urmare a acuzației de abuz în serviciu, în contextul în care acesta ar fi facilitat obținerea unui folos necuvenit pentru o terță persoană.
Acuzațiile de fals pe numele lui Bogod, înlăturate de instanță
În plus, Florian Bodog a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității, fiind posibil să desfășoare aceste activități fie la Primăria municipiului Oradea, fie la Protopopiatul Ortodox Român Oradea.
Fostul ministru a fost achitat pentru trei acuzații de fals în înscrisuri sub semnătură privată, referitoare la două contracte de muncă și o declarație pe propria răspundere din 2017. Instanța a considerat că faptele respective nu există. De asemenea, în cazul acuzației de fals intelectual, procesul penal a fost încheiat din cauza prescrierii răspunderii penale.
Procesul a fost inițiat în urma unei anchete desfășurate de DNA – Secția de combatere a corupției. Florian Bodog a fost acuzat că, în perioada în care era ministru al Sănătății (2017-2018), a angajat-o ca și consilier personal pe Olivia Andreea Marcu, care nu s-ar fi prezentat la locul de muncă timp de un an. Procurorii susțin că aceasta nu a prestat activitățile prevăzute în contract, dar a încasat salariul integral, în valoare de aproximativ 75.000 de lei.
Conform rechizitoriului, Florian Bodog ar fi semnat în mod fals foile colective de prezență pentru a justifica activitatea consilierei sale, deși era conștient că aceasta nu își îndeplinește atribuțiile. Mai mult, procurorii au acuzat că fostul ministru ar fi falsificat semnătura consilierei pe două contracte de muncă și pe o declarație pe propria răspundere.
Olivia Andreea Marcu a fost și ea condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu. Ca și în cazul lui Bodog, aceasta trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, cei doi au fost obligați să restituie Ministerului Sănătății suma de 74.461,14 lei, reprezentând salariile primite de Marcu în perioada în care figura ca angajată, dar nu și-a îndeplinit obligațiile.
Instanța a dispus, de asemenea, anularea foilor colective de prezență pentru lunile februarie 2017 – ianuarie 2018, în ceea ce o privește pe Olivia Marcu, cu excepția câtorva zile în care aceasta ar fi fost prezentă.
În cadrul sentinței, Curtea Supremă a hotărât ca Florian Bodog să achite cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei, în timp ce Olivia Marcu trebuie să plătească 1.000 de lei. În plus, s-a menținut sechestrul asigurător dispus de procurori asupra bunurilor celor implicați.
Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile, ceea ce lasă loc pentru eventuale noi decizii judiciare.