Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, explică procedura care va fi urmată după demisia lui Iohannis
![Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, explică procedura care va fi urmată după demisia lui Iohannis](https://media.puterea.ro/A0cpLgJxTOJYhNyYTpd4su6G9t8=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/zegrean-1-1000x600-1.png)
Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean a explicat, luni, după ce Klaus Iohannis a anunțat că demisionează de la Palatul Cotroceni începând cu 12 februarie, că funcția de interimar poate fi preluată de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților, dacă primul refuză. Cine va prelua funcția de șef al statului va avea „cam aceleași atribuții ca ale lui Iohannis“.
Procedura care va fi urmată după demisia lui Klaus Iohannis. Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, „Curtea Constituțională trebuie să constate vacanța funcției și să trimisă o scrisoare la Guvern și la Parlament pentru a se stabili cine îndeplinește funcția de președinte interimar“.
„Constituția spune că funcția aceasta poate fi îndeplinită de către președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților, dar nu este o ordine obligatorie. Dacă președintele Senatului refuză, poate să fie președintele Camerei Deputaților“, a explicat Augustin Zegrean.
Procedura după demisia lui Klaus Iohannis. Ce nu poate face cel care preia funcția de președinte interimar al României
El a mai adăugat că președintele interimar are ca atribuții „cam tot ce face șeful ales al statului“. „Din 12 (n.r. – februarie) postul se declară vacant și intrăm în situația de interimat. Președintele interimar poate să facă cam tot ce face președintele. Sunt două, trei atribuții pe care nu le poate îndeplini: nu poate dizolva Parlamentul și nu poate trimite mesaje Parlamentului. Constituția spune că în această situație din acea zi (depunerea demisiei – n.r.) încep să curgă trei luni în care Guvernul este obligat să organizez alegeri prezidențiale. Dar cum este deja stabilită data alegerilor prezidențiale și pică în aceste trei luni, cred că suntem în situația normală“, a mai precizat fostul președinte al CCR.
Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlament s-a pus în mișcare, luni, procedura de suspendare a sa din funcție.
Ilie Bolojan, președintele Senatului, se pregătește să ia locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni, pentru asta urmând să se autosuspende din funcția de președinte interimar al PNL. Îl fruntea PNL ar urma să vină, cel mai probabil, actualul ministru de Interne, Cătălin Predoiu.