Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în locuința sa din Plains, Georgia.

Publicat: 30 dec. 2024, 01:02, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în locuința sa din Plains, Georgia.

Jimmy Carter, cel mai bun fost-președinte al Statelor Unite, a redefinit ce înseamnă să fii un lider după ce părăsești scena politică. Cu o moștenire prezidențială controversată, Carter s-a reinventat ca un simbol al umanității și al dedicării pentru binele global. Premiul Nobel pentru Pace, proiectele de mediere a conflictelor, lupta împotriva bolilor în țările sărace și apărarea drepturilor omului sunt doar câteva dintre realizările care i-au adus acest titlu onorific. Carter a demonstrat că adevărata măreție nu constă doar în funcția deținută, ci în modul în care continui să servești lumea după ce aceasta începe să te uite.

Viața și cariera politică

Născut la 1 octombrie 1924, Carter a crescut în Plains, Georgia. După absolvirea Academiei Navale a Statelor Unite în 1946, a servit în Marina SUA până în 1953. Revenit în Georgia, a preluat afacerea agricolă a familiei și s-a implicat în politică, devenind guvernator al statului Georgia între 1971 și 1975. În 1976, a fost ales cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, funcție pe care a deținut-o până în 1981. A fost membru al Partidului Democrat.

Jimmy Carter a vizitat România în 1978, continuând seria de vizite prezidențiale americane în perioada respectivă. (Primul președinte american care a efectuat o vizită oficială în România a fost Richard Nixon, în august 1969. Ulterior, în august 1975, președintele Gerald Ford a vizitat România, întâlnindu-se cu Nicolae Ceaușescu.)

Realizări și provocări în timpul mandatului

Președinția lui Carter a fost marcată de realizări semnificative, precum semnarea Acordurilor de la Camp David între Israel și Egipt, care au adus o pace istorică în Orientul Mijlociu. De asemenea, a promovat drepturile omului și a înființat Departamentul Energiei și Departamentul Educației. Cu toate acestea, a întâmpinat provocări majore, inclusiv criza ostaticilor din Iran și dificultăți economice interne, care au afectat popularitatea sa și au contribuit la pierderea alegerilor din 1980 în fața lui Ronald Reagan.

Activitatea post-prezidențială și recunoașterea internațională

După încheierea mandatului, Carter a fondat Centrul Carter, dedicat promovării drepturilor omului și soluționării pașnice a conflictelor internaționale. Pentru eforturile sale umanitare și de mediere, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002. De-a lungul anilor, a fost implicat în numeroase misiuni de monitorizare a alegerilor și inițiative de sănătate publică la nivel global.

Ultimii ani și testamentul umanitar lăsat nouă

În februarie 2023, Carter a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu, după o serie de probleme de sănătate. Decesul său survine la scurt timp după pierderea soției sale, Rosalynn Carter, în noiembrie 2023, cu care a fost căsătorit timp de 77 de ani. Moștenirea sa rămâne una de angajament profund față de drepturile omului, pace și serviciu public, influențând generații întregi de lideri și activiști din întreaga lume.

Ce realizări memorabile a avut?

Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite, a avut o carieră marcată de realizări semnificative atât în timpul mandatului său prezidențial (1977-1981), cât și în perioada post-prezidențială. Printre cele mai notabile realizări se numără:

1. Acordurile de la Camp David (1978)

Carter a facilitat semnarea Acordurilor de la Camp David între Egipt și Israel, conducând la un tratat de pace istoric între cele două națiuni și stabilind un precedent pentru negocierile de pace în Orientul Mijlociu.

2. Tratatul SALT II (1979)

A negociat Tratatul de Limitare a Armelor Strategice (SALT II) cu Uniunea Sovietică, vizând reducerea arsenalelor nucleare și diminuarea tensiunilor din timpul Războiului Rece.

3. Crearea Departamentelor Energiei și Educației

În plan intern, Carter a înființat Departamentul Energiei și Departamentul Educației, consolidând politicile naționale în aceste domenii esențiale.

4. Promovarea drepturilor omului

A pus un accent deosebit pe drepturile omului în politica externă, susținând democrația și libertățile civile la nivel global.

5. Activitatea post-prezidențială și Premiul Nobel pentru Pace (2002)

După încheierea mandatului, Carter a fondat Centrul Carter, dedicat promovării păcii și sănătății la nivel mondial. Pentru eforturile sale umanitare și de mediere a conflictelor, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

Aceste realizări reflectă angajamentul său profund față de serviciul public și contribuțiile semnificative la nivel național și internațional.