Fostul securist Teodor Ileș face milioane bune din afacerile cu Poliția, Armata și STS

Publicat: 09 apr. 2024, 09:25, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Fostul securist Teodor Ileș face milioane bune din afacerile cu Poliția, Armata și STS

Teodor Ileș face afaceri încă din anii ’90 și prin firma sa, Felix Telecom, este bine ancorat în contractele cu instituții importante ale statului român.

Compania Felix Telecom, controlată de Teodor Ileș, fost ofițer CIE (Centrul de Informații Externe), din vremea Securității comuniste, a primit un contract prin încredințare directă în valoare de 4 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliției pentru furnizarea unui sistem de comunicații. Deși se spune că a fost o licitație restrânsă, nu a existat nicio concurență pentru Felix Telecom.

De altfel, compania lui Teodor Ileș, Claudiu Averescu după numele său conspirativ, este o beneficiară directă a mai multor contracte cu Poliția, structuri din Armata Română și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Câteva dintre contractele de mai sus au fost date pe ”ochi frumoși”, adică prin încredințare directe. De la Serviciul de Telecomunicații Speciale primit un contract de 640 mii de lei pentru furnizarea de dulapuri metalice de exterior pentru echipamente de radiocomunicații, pentru telecomunicații speciale/infrastructuri critice. De la Unitatea Militară 02605 București, din cadrul Ministerului Apărării, a încasat 2,74 milioane de lei pentru că a furnizat un sistem de rețele comunicații. Conform informațiilor de pe SEAP, au fost invitate la o licitație restrânsă 7 firme și asocieri de firme. A fost aleasă însă Felix Telecom.

Contractul de 4 milioane de lei de la Poliția Română, menționat mai sus, nu a fost singurul dat printr-o procedură deloc transparentă. În 2022, Felix Telecom, firma lui Teodor Ileș, a beneficiat de 3 contracte a căror sumă totală s-a ridicat la peste 5 milioane de lei.

Cele mai mari lovituri date de Teodor Ileș au fost cele cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. În 2021 a participat la o licitație restrânsă într-un consorțiu cu mai multe companii și a obținut un contract de aproape 100 milioane de euro pentru ”acord-cadru de proiectare și execuție lucrări de construcții rețele de telecomunicații pe suport de cupru și fibră optică”.

Au fost 14 firme și asocieri de firme care au fost invitate la această licitație.

Un an mai târziu, Felix Telecom este invitată de STS să negocieze un contract pentru furnizare de ”telefoane VoIP și accesorii”. Valoarea acestuia se ridică la aproape 4 milioane de euro.

Aceste contracte au ajutat societatea să intre pe un trend ascendent al cifrei de afaceri din 2018.

Legături puternice cu familia Drulă

Compania câștigătoare a acestei licitații organizate de STS, SC Felix Telecom SRL, are legături profunde cu serviciile secrete și cu familia liderului USR, Cătălin Drulă. Conform termene.ro, compania este deținută în prezent de două persoane fizice, și anume Teodor Ileș, cu 52% din capitalul social, și Doina Felicia Ileș, cu 48%.

Felix Telecom a fost fondată în 1992, având ca acționari importante instituții precum Bancorex, Felix Computers, Telecomunicația SA, Telard Telecommunications & Electronic Industries Israel și Terra SA.

Teodor Ileș, acționarul majoritar în prezent, are un trecut controversat, fiind fost general de securitate și ex-ofițer SIE. De asemenea, a fost implicat în operațiuni cu aport valutar special în timpul regimului comunist și a lucrat sub acoperire ca diplomat în Elveția.

Compania Felix Telecom are și legături cu familia unui influent politician din București, respectiv președintele USR, Cătălin Drulă. Tatăl acestuia, Gheorghe Drulă, a lucrat pentru Felix Telecom începând din 1995 și a fost consultant pentru compania lui Teodor Ileș până în 2021.

Anterior, Gheorghe Drulă a ocupat funcția de director general adjunct al Felix Telecom, subordonat lui Traian Mihu, care a fost directorul tehnic al Întreprinderii de Comerț Exterior ICE Felix în perioada regimului lui Ceaușescu.

Foto: Gheorghe Drulă, tatăl liderului USR, Cătălin Drulă; Sursa: captura broșura întâlnirii de 40 de ani a studenților de la Automatica

Implicațiile acestor conexiuni au fost dezvăluite încă din 2016 de către Ion Slubischi, membru în Grupul de Inițiativă pentru Reforma CNADNR, care a acuzat că tatăl lui Cătălin Drulă deține o poziție importantă în cadrul SC Felix Telecom SRL, companie care a depus o ofertă pentru o licitație organizată de CNADNR.

Compania este administrată de Sergiu Ghețu. Director general este Alexandru Bulboacă iar director tehnic este Lucian Tudose. ”Compania FELIX TELECOM a fost fondată în anul 1992 și este o companie de mărime medie, având aproximativ 60 de angajaţi (în majoritate ingineri), poziționându-se ca furnizor de soluţii complexe de sisteme de telecomunicaţii, integrator de echipamente şi aplicaţii, de la unii din cei mai importanţi producători mondiali, fiind recunoscută și în calitate de dezvoltator al propriilor soluţii”, se spune pe site-ul companiei.