Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, are de recuperat de la stat peste 200.000 de euro. Decizia aparține CSM
Procurorul Lucian Onea, fostul șef al structurii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, va primi salariile restante pentru perioada 2018-2023, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în unanimitate, recunoașterea vechimii în muncă și acordarea drepturilor bănești aferente.
Decizia a fost luată în cadrul ședinței Secției pentru procurori a CSM din 10 decembrie 2024.
De la acuzații grave la achitare definitivă
Lucian Onea a fost revocat din funcție în iulie 2018, în urma unui scandal de amploare declanșat de acuzațiile făcute de Sebastian Ghiță, fostul deputat, și familia fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. În 2019, procurorul a fost trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), fiind acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În noiembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat definitiv „întrucât faptele nu există”. De asemenea, în mai 2024, ÎCCJ a anulat ordinul de revocare din DNA, ceea ce i-a permis magistratului să revină în funcție în luna iunie.
Salarii restante și vechime recunoscută
Pe lângă achitarea definitivă, CSM a decis recunoașterea vechimii în funcția de procuror pentru perioada în care Lucian Onea a fost suspendat. Totodată, s-a hotărât sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru stabilirea și acordarea salariilor restante.
Conform declarației de avere din 2018, Lucian Onea avea un venit anual de 201.958 de lei, în calitate de procuror-șef al DNA Ploiești. Estimările preliminare indică faptul că suma totală a salariilor restante pe cinci ani ar putea depăși 1 milion de lei, echivalentul a peste 200.000 de euro, însă valoarea exactă va depinde de modificările grilelor salariale în perioada 2018-2023.
Impactul revenirii lui Onea în DNA
Revenit la structura DNA Ploiești în iunie 2024, Lucian Onea a preluat inițial doar activități judiciare, fără atribuții directe în urmărirea penală. Începând din noiembrie 2024, acesta și-a recăpătat integral atribuțiile, activând în cadrul aceleiași structuri care l-a consacrat.
Dosarul lui Lucian Onea a atras atenția opiniei publice și a generat numeroase dezbateri în spațiul juridic. Pe de o parte, el a fost acuzat de practici controversate, iar pe de altă parte, decizia definitivă de achitare a subliniat vulnerabilitățile sistemului judiciar în gestionarea unor dosare sensibile.