Fostul şef al revoluţionarilor din Braşov, prins în Italia. Dorin Lazar Maior, condamnat la peste 5 ani de închisoare
Dorin Lazar Maior, fost deputat şi fost lider al revoluţionarilor braşoveni, a fost prins de poliție în Italia. Bărbatul ar fi fost săltat din San Cesareo.
Procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată în iunie 2016 pe Dorin Lazar Maior, fost deputat şi fost lider al revoluţionarilor braşoveni, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la aceasta infracţiune, la data faptelor fiind condamnat definitiv în altă cauză, pentru şantaj, conform realitatea.net.
Dorin Lazar Maior fusese condamnat definitiv pe 11 noiembrie 2013 la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, însă în iunie 2020 a fost eliberat condiţionat.
Pe 19 iulie 2023, dosarul său de corupţie a avut un nou termen la Curtea de Apel Târgu Mureş, unde procesul fusese strămutat. După ce la termenele anterioare fuseseră emise mai multe amânări, magistraţii au dat acum o sentinţă definitivă, condamnându-l pe fostul lider al revoluţionarilor la peste 5 ani de închisoare.
„În baza art. 41 al. 1 Cod penal adaugă la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare restul rămas neexecutat de 1186 zile, recalculat prin scăderea din restul rămas neexecutat de 1444 zile la liberarea condiţionată din pedeapsa rezultantă stabilită prin sentința penală nr. 89/S/23.07.2020 de Judecătoria Brasov definitivă prin decizia penală nr. 76/C/16.12.2020 a Curţii de Apel Braşov a unui număr de 258 zile conform dispoziţiilor din Decizia penală nr. 451/CO/3.12.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia II penală în dosarul nr. 837/4/2021 pedeapsă rezultantă pe care trebuie să o execute inculpatul M.L. D. fiind de 2 (doi) ani şi 1186 (o mie o sută şi optzeci şi şase) zile”, se precizează în decizia Curţii de Apel Târgu Mureş.
Tribunalul Braşov a emis un mandat de arestare pe numele său, însă nu a fost găsit, astfel că a fost dat în urmărire internaţională. Şi înainte de a fi arestat după sentinţa din 2013, Maior fugise din ţară în Dubai, potrivit datelor DNA Braşov de la acea vreme. Acesta a ajuns după gratii abia în 2015.
Totodată, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a demarat procedurile judiciare de anulare în instanţă a certificatului de revoluţionar pe care îl deţine soţia lui Dorin Lazăr Maior. Potrivit datelor Secretariatului, există suspiciuni de fals a brevetului de luptător pentru victoria Revoluţia din Decembrie 1989.