Fotbaliștii sunt mai expuși la accidente cerebrale decât restul oamenilor
Fotbaliștii prezintă un risc mai mare de a avea probleme cerebrale după vârsta de 65 de ani, comparativ cu restul populației, arată un studiu britanic.
Studiul SCORES, realizat de cercetători de la Universitatea East din estul Angliei se bazează pe teste efectuate online pentru a evalua de la distanță funcțiile cognitive și a monitoriza evoluția cerebrală, potrivit DPA.
La acest studiu au participat 145 de foști fotbaliști profesioniști. 55 dintre aceștia aveau peste 65 de ani, comparativ cu 27 în eșantionul din test.
Potrivit concluziilor acestui studiu, foștii fotbaliști cu vârste între 40 și 50 de ani au rezultate mai bune comparativ cu populația generală, dar situația este diferită odată cu înaintarea în vârstă.
Când ajung la 65 de ani...
Când ajung la 65 de ani, sănătatea cerebrală începe să se degradeze, spune doctorul Michael Grey, care coordonează studiul SCORES. ”Fotbaliștii cu vârste peste 65 de ani au cele mai slabe performanțe în privința vitezei de reacție, a funcțiilor de execuție – cum sunt gestionarea și controlul situațiilor deosebite ori de a efectua mai multe lucruri în același timp – sau orientarea în spațiu, aprecierea distanțelor. Acestea sunt semne ce indică o degradare a sănătății cerebrale, spune dr. Grey.
Acest nou studiu completează concluziile unei anchete realizate de Universitatea Glasgow care arată că foștii fotbaliști prezintă un risc de trei ori și jumătate mai mare, comparativ cu restul populației, de a muri ca urmare a unei boli neurodegenerative (demență sau maladia Parkinson).
Și alte sporturi sunt asociate cu consecințe severe din punct de vedere al sănătății. Este vorba în primul rând de box, la care se adaugă rugby-ul.