FOTO – DOCUMENT: Parlamentarii scriu lucruri trăznite! ”Minunile” din CV-urile aleșilor
Pe paginile de internet ale Camerei Deputaților și Senatului se regăsesc, alături de sinteza activității parlamentare, postate și CV-urile celor care fac legi pentru noi. Deși în teorie, la vârful țării trebuie să ajungă oamenii cei mai pregătiți pentru a-i reprezenta pe români, experiența profesională a unora este cel puțin ridicolă. Șoferi de tir, un lăcătuș mecanic sau parlamentari cu ”inteligență emoțională” și ”coieziune” ocupă azi băncile Parlamentului.
Daniel Rusu del la AUR, în vârstă de 44 de ani, fost primar la Șpring, jud. Alba, în perioada 2004-2020. S-a apucat târziu de facultate, la 41 de ani, dar când s-a decis, a făcut-o cu spor deoarece a obținut diploma de licență în management la Universitatea Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca în numai doi ani. După ce a isprăvit cu studiile de licență, s-a repezit în studiile de master la aceeași unitate de învățământ care, în pofida numelui neaoș românesc, a fost fondată în 1994 ca Universitatea Română-Arabă.
Pentru cei care ar avea dubii legate de modul în care poți face o facultate în numai doi ani, li se poate spune că deputatul AUR compensează prin „intelegență emoțională” și „coieziune”, după cum chiar el scrie la secțiunea de „competențe de comunicare” din CV-ul său: „Foarte prietenos. Abilitatea de a conlucra in echipa, intelegenta emotionala, constientizarea de sine si sociala, management de sine si social, coieziune si claritate in comunicare, personalitate prietenoasa, incredere si devotament , empatie si respect.” La „competențe organizaționale”, este trecută „capacitatea de a lucra efecient sub presiune”.
În schimb deputatul de Suceava Dorel Acatrinei (44 de ani) nu a alergat după diplome obținute la vârsta a doua. A absolvit Liceul sportiv, iar după o pauză de cinci ani în care nu prea se știe ce a făcut, a devenit șofer de TIR, meserie pe care a făcut-o ca angajat până în 2010 când și-a deschis propria firmă de transport.
Pentru AUR-istul Georgel Badiu mandatul de parlamentar este o întrerupere a perioadei de pensie. De profesie este ofițer de poliție în Vrancea. Badiu s-a pensionat în 2017, la numai 49 de ani.
La Senat, îl avem pe Andrei Busuioc care și-a terminat studiile la 35 de ani, el absolvind facultate de management abia anul trecut, la Chișinău. De altfel, Busuioc este basarabean de origine, el fiind antreprenor în domeniul vânzărilor auto.
Gheorghe Adrian Cătană (47 de ani) a terminat în urmă cu numai șase ani Facultatea de Stiințe Economice, Sociale și Administrative de la Universitatea Alma Mater Sibiu. Până atunci a fost de meserie șofer. Pentru perioada 2010-2015, în CV-ul său este trecut un singur cuvânt: Canada.
Schimbări spectaculoase de profesie
După absolvirea liceului, Dumitru FLucuș de la PNL, a profesat ca lăcătuș mecanic, timp în care urmat și-a făcut și studiile de mecanică fină la Brașov. La 40 de ani a început studii de inginerie economică la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu urmate de un master în managementul proiectelor europene în perioada în care era primar al unei comune din județul Brașov.
Fostul ministru de Interne Marcel Vela a făcut Institutul Politehnic din Timișoara în paralel cu slujba de agent de asigurări și apoi inspector constatator de daune la Adas. Ca subinginer în tehnologia sudării nu a profesat niciodată și putem spune că a învățat degeaba să sudeze, alegând să intre în administrația publică. La 30 de ani a început Dreptul la Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj. Pe baza acestei diplome a avut chiar o efemeră carieră universitară, ca lector asociat la Universitatea Hyperion din București, în 2006-2008.