Francul elveţian, la cel mai ridicat curs oficial faţă de leu! A depăşit recordul din noiembrie 2024, din perioada tensionată a alegerilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/swiss-francs-4314471_1280.jpg)
Banca Naţională a României (BNR) a calculat marţi un curs de 5,3816 lei pentru francul elveţian, cel mai ridicat curs istoric al monedei elveţiene, emblematicul activ de refugiu (safe haven) în perioade de incertitudine, faţă de leul românesc. Maximul precedent a fost consemnat pe 22 noiembrie 2024, de 5,3721 lei, într-o periodă în care scena politică din România era marcată de tensiuni puternice, în contextul alegerilor generale din toamna anului trecut.
Francul elveţian a fluctuat în 2025, pe fondul deciziilor imprevizibile ale noii administraţii americane
Francul elveţian a fluctuat în acest an, pe fondul deciziilor imprevizibile ale noii administraţii de la Casa Albă.
În perioada scursă de la precedenta rundă de alegeri din România, francul elveţian a atins un minim faţă de leu pe 14 martie 2025, când moneda elveţiană a fost cotată la 5,1610 lei.
Francul elveţian a ajuns la maximul ultimilor 10 ani faţă de dolar, săptămâna trecută
În contextul unei devalorizări strategice a dolarului american, francul elveţian a ajuns săptămâna trecută, pe piaţa forex iuternaţională, la un maxim al ultimilor 10 ani faţă de bancnota verde.
Dolarul american a scăzut joi în raport cu rivalii din piaţa valutară, atingând un minim al ultimilor zece ani în raport cu francul elvețian, o monedă de refugiu, în timp ce piețele au asimilat revenirea dramatică a președintelui Donald Trump asupra tarifelor, au scris agenţiile internaţionale de presă.
Trump a uimit piețele financiare miercuri prin retragerea taxelor vamale abrupte impuse partenerilor comerciali, care intraseră în vigoare cu mai puțin de 24 de ore înainte.
El a acordat o înghețare de 90 de zile a tarifelor așa-numite „de Ziua eliberării”, dar a menținut o taxă generală de 10% pentru majoritatea țărilor.