Frankfurt va fi sediul Autorității UE pentru combaterea spălării banilor
Frankfurt a fost ales de Parlamentul European și de Consiliu drept sediul AMLA, noul agent de implicare a UE în lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
Printr-un vot comun, europarlamentarii și ambasadorii UE au hotărât ca Frankfurt să găzduiască agentul central al UE în lupta împotriva banilor murdari, Autoritatea pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA).
Nouă orașe și-au depus candidaturile pentru a găzdui AMLA și și-au susținut cauza în cadrul audierilor publice comune. La vot, Frankfurt a primit majoritatea voturilor valabil exprimate încă de la primul tur de vot.
Coraportorii Emil Radev (PPE, Bulgaria) și Eva Maria Poptcheva (Renew, Spania) au declarat: „AMLA va schimba jocul în reprimarea banilor murdari în UE. Acesta va supraveghea cele mai riscante entități financiare, va supraveghea sectorul non-financiar și va juca un rol crucial în a împiedica evaziunea să eludeze sancțiunile financiare specifice.
Acum, că Parlamentul are un cuvânt egal în alegerea sediului agenției, am făcut procesul mai transparent prin audieri publice comune și am introdus criterii de selecție specifice pentru a ne asigura că locația permite Autorității să își îndeplinească pe deplin sarcinile și competențele. Felicitări câștigătorului, Frankfurt!
Este pentru prima dată când Parlamentul și Consiliu au convenit, pe picior de egalitate, un nou oraș gazdă al agenției UE, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene în acest sens.
Regulamentul AMLA face parte dintr-un pachet mai larg de legi pentru reformarea cadrului UE pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Acum că întregul pachet a fost convenit provizoriu între Parlament și Consiliu, acestea trebuie să fie adoptate în mod oficial de ambele înainte de a putea intra în lege. Parlamentul urmează să voteze aprobarea sa finală în sesiunea plenară din 22-25 aprilie.
Odată adoptat, regulamentul AMLA se va aplica din iulie 2025. Înainte de aceasta, Comisia Europeană este responsabilă pentru înființarea Autorității și pentru operațiunile inițiale ale acesteia.