Franța curtează statele baltice, nemulțumită de Germania
Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a participat la o întâlnire importantă în Lituania, vineri, alături de omologii săi din statele baltice și Ucraina.
Scopul întâlnirii a fost acela de a consolida ideea că trupele occidentale ar putea ajuta Ucraina, în domenii precum deminarea, pentru început.
„Nu Rusia trebuie să ne spună cum să ajutăm Ucraina în lunile sau anii următori,” a declarat Séjourné, subliniind suveranitatea decizională în fața Moscovei.
Sprijin concret pentru Ucraina
În contextul în care Ucraina se confruntă cu o penurie acută de muniție de artilerie, necesară pentru a contracara atacurile rusești, Séjourné a menționat că, deși Ucraina nu a solicitat încă trimiterea de trupe, este deschisă pentru a primi ajutor, sub formă de muniție deocamdată.
„Nu excludem nimic pentru lunile următoare”, a mai afirmat ministrul, evidențiind deschiderea Franței pentru diverse forme de sprijin.
Prudența Germaniei vs. Inițiativa Franței
Cu toate că președintele Emmanuel Macron a pus problema trimiterii trupelor occidentale în Ucraina, majoritatea țărilor europene, inclusiv Germania, Cehia și Polonia au declarat că nu au astfel de planuri.
Totuși, statele baltice și-au exprimat deschiderea față de această idee, marcând o schimbare semnificativă de poziție.
Apelurile la curaj și determinare
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au subliniat necesitatea de a nu exclude niciun tip de sprijin pentru Ucraina și de a continua susținerea în orice mod.
S-a săturat de frica de escaladare
Kuleba, în special, a criticat reticența unor țări de a ajuta Ucraina, argumentând că temerile de escaladare sunt nefondate în fața agresiunii continue a Rusiei.
Deși Germania este de departe cel mai mare donator european de ajutor militar pentru Kiev, a fost supusă unei presiuni acerbe din cauza reticenței sale de a trimite rachete de croazieră Taurus.
„M-am săturat de… frica de escaladare”, a spus ministrul ucrainean de externe.
„Problema noastră este că încă mai avem oameni care se gândesc la acest război în termeni de frică de escaladare”, a exclamat acesta.
Cum gândește Putin
Kuleba a continuat: „De ce fel de escaladare vă este frică? Ce mai trebuie să se întâmple cu Ucraina ca să înțelegeți că această frică este inutilă? Ce vă așteptați să facă Putin? Ei bine, am trimis tancuri, dar nu am trimis rachete sau trupe, deci poate vei fi mai drăguț cu mine decât cu alții? Nu așa gândește Putin, nu așa tratează el Europa.”
Întâlnirea din Lituania marchează un moment important în consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina, cu Franța în fruntea eforturilor de a forma o alianță capabilă să ofere ajutor militar direct, dacă va fi necesar.
În pofida prudenței manifestate de unele țări precum Germania, inițiativa Franței și deschiderea statelor baltice reflectă voința comună de a face față agresiunii rusești și de a sprijini Ucraina în lupta pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.