Franța susține aderarea României la Schngen. Premierul Marcel Ciolacu a primit asigurări ferme de la omologul său francez Michel Barnier

Publicat: 05 nov. 2024, 21:42, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Franța susține aderarea României la Schngen. Premierul Marcel Ciolacu a primit asigurări ferme de la omologul său francez Michel Barnier

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită oficală la Paris, a fost invitat de omologul său francez, Michel Barnier, la un dineu oficial organizat la Hôtel de Matignon, sediul Guvernului francez, unde discuțiile au fost centrate și pe susținerea României în aderarea la Spațiul Schengen.

Întrevederea a reprezentat un pas important în diplomatia româno-franceză, Barnier declarând sprijinul total al Franței pentru România, în special în negocierile cu Austria, care continuă să blocheze extinderea Schengen în estul Europei.

Următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne, unde România ar putea pune pe ordinea de zi aderarea la Spațiul Schengen, este programat pe 12-13 decembrie.

Un paradox. În timp ce Franța închidele frontierele Schengen, dă asigurări României că o va sprijini necondiționat. Premierul francez a promis ,,sprijin total” în această privință!

Franța își închide frontierele Schengen, dar susține aderarea României. La 1 noiembrie 2024, Franța a reintrodus controalele la toate frontierele terestre din Spațiul Schengen, suspendând temporar libera circulație cu vecinii săi din Europa până în aprilie 2025. Această măsură are scopul de a combate riscurile de securitate internă, cum ar fi terorismul, rețelele criminale și imigrația ilegală.

Presa occidentală comenteză că ,,în mod paradoxal, în aceeași perioadă, de închidere a frontierelor Schengen, Franța a anunțat că susține aderarea României la același spațiu Schengen terestru, în ciuda faptului că restrânge chiar regulile acestui sistem de liberă circulație.

De la 1 noiembrie, au început oficial controalele la granițele Franței cu Belgia, Spania, Luxemburg, Elveția, Germania și Italia, scrie Schengen News.

Primul efect: așteptare lungă la graniță. Experții în turism au avertizat călătorii din țările vecine ale Franței că vor fi supuși unor perioade lungi de așteptare când vor ajunge în Franța începând cu 1 noiembrie 2024.

Din această decizie, cei mai afectați, potrivit experților în turism, vor fi călătorii din Belgia, Luxemburg, Spania, Elveția, Germania, Italia și Regatul Unit. Navetiștii transfrontalieri și afacerile și comerțul vor fi, de asemenea, foarte afectați de măsurile recente ale Franței.

Premierul francez Michel Barnier a justificat închiderea temporară a frontierelor prin „amenințări grave la adresa ordinii publice și securității interne” care s-au amplificat recent.

Concret, măsura vizează contracararea activităților teroriste și a rețelelor de trafic ilegal care exploatează vulnerabilitățile din Schengen.

Franța a fost afectată de diverse evenimente de securitate, iar presiunile migrației ilegale dinspre sudul Europei au generat o nevoie sporită de control.

Conform regulilor Schengen, un stat membru poate reintroduce controale la frontiere doar temporar și în caz de urgență sau amenințare gravă, iar Franța a activat această opțiune până la finalul lui aprilie 2025.