Franța: Test de salivă pentru detectarea endometriozei, o cauză majoră de infertilitate feminină
Endotest este primul test de salivă pentru diagnosticarea endometrozei, boală ginecologică dificil de detectat, realizat în Franța, transmite Europe 1.
Testul a fost conceput și realizat de Ziwig, un start-up francez, și Colegiul național al ginecologilor și obstetricienilor francezi. Diagnosticul de endometrioză, boală ginecologică, ar putea fi pus în numai câteva zile, față de ani, în prezent. Testul este simplu și poate fi efectuat la domiciliu: o cantitate mică de salivă într-un tub. Kit-ul este trimis prin poștă pentru a fi analizat.
Fiabil aproape 100%
Rezultatele sunt aflate în cadrul unei întâlniri cu medicul. Este o inovație posibilă datorită progresului tehnologiilor, explică profesorul Philippe Descamps. El este responsabilul centrului de endometrioză din cadrul CHU (Centre Hospitalier Universitaire) din Angers. ”Sunt biomarkeri ceva mai diferiți care se numesc microARN, aproximativ 2.600 pentru o persoană. Datorită acestei tehnici de ultimă generație, scanare și inteligență artificială, au fost evidențiate 109 microARN care sunt implicați în endometrioză. Este ceea ce am evidențiat în salivă și permite un diagnostic”, explică prof. Descamps la microfonul Europe 1.
Acest test, fiabil aproape 100%, încă nu este disponibil pentru comercializare. Cercetătorii doresc să obțină rambursarea kit-lui prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Și în acest sens, negocierile sunt în curs.
Deși nu sunt date precise se estimează că, în țara noastră, una din 10 femei suferă de endometrioză, iar dintre femeile infertile, cel puțin 30% au endometrioză.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o boală cronică, dureroasă, adesea progresivă. Ea este frecventă în cazul femeilor tinere și una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.
Mecanismul declanșării bolii presupune multiplicarea haotică a celulelor endometrului care se deplasează în afara uterului. Endometrul reprezintă țesutul care căptușește uterul și care în timpul menstruației sângerează; în cazul acestei afecțiuni, leziunile endometriale capătă același comportament la nivelul tuturor zonelor în care au migrat. Cel mai des, celulele migrează în regiunea pelvină, însă uneori implanturile ajung să infiltreze și în zone mai profunde, formând noduli endometriozici care provoacă aderențe cu organele din apropiere, explică prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică și ginecologie.
Endometrioza se manifestă prin dureri înainte și în timpul menstruației, în zona pelvină, în timpul sau după actul sexual, prin tulburări intestinale, mișcări intestinale sau urinare dureroase în perioadele menstruale.