Fraudă informatică de proporții: 708 victime și pagube de milioane de euro. DIICOT a intrat pe fir
Polițiștii de la Crimă Organizată, împreună cu procurorii DIICOT, desfășoară marți dimineață 13 percheziții în județele Vâlcea, Olt și în municipiul București, pentru destructurarea unei grupări infracționale implicate în fraude informatice de amploare, cu prejudicii de peste 106 milioane de euro.
Acțiunea coordonată de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, în colaborare cu autoritățile judiciare din Germania și Austria, vizează o rețea specializată în phishing și fraude informatice. Conform anchetatorilor, în perioada august 2022 – decembrie 2024, membrii grupării au preluat controlul asupra a 120 de conturi aparținând unor utilizatori ai unei platforme internaționale de comerț online. Aceștia au utilizat conturile compromise pentru a posta anunțuri fictive de vânzare, inducând în eroare 708 persoane din Europa, care au transferat bani pentru produse inexistente.
Peste 700 de persoane au picat în plasa hackerilor
Activitățile s-au desfășurat într-o cauză penală vizând destructurarea unei grupări de criminalitate organizată constituită în vederea săvârșirii infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (120 de acte materiale), acces ilegal la un sistem informatic (120 de acte materiale), alterarea integrității datelor informatice (120 de acte materiale), fals informatic (708 acte materiale) și înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave (708 acte materiale), toate în formă continuată.
Din cercetările efectuate, cu sprijinul Eurojust, în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania, a reieșit că, în anul 2022, trei persoane ar fi constituit, pe teritoriul României, un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alți membri, scopul fiind obținerea de beneficii materiale importante din săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune.