FRHG stă pe un butoi de pulbere. Probleme și scandaluri în hocheiul românesc
La Federația Română de Hochei pe Gheață totul stă pe un butoi de pulbere și problemele și scandalurile sunt la ordinea zilei. Actualii lideri ai Federației nu-și asumă responsabilitatea pentru întâmplările petrecute, arată cu degetul spre alții și evită să discute despre problemele reale.
În toate comunicatele publice, liderii Federației încearcă să prezinte situația actuală ca pe un atac la adresa lor, care nu are nicio bază profesională. Printr-un alt comunicat, însă, din partea opoziției, lui Hălăucă i se atrage atenția și sunt scoase în evidență toate problemele hocheiului românesc.
“Hălăucă a recurs la soluții discutabile pentru a-și păstra puterea!”
“Alexandru Hălăucă este președintele Federației Române de Hochei pe Gheață de mai bine de opt ani. În urma nemulțumirilor legate de activitatea sa profesională, el s-a confruntat cu adevărați contestatari la adunarea generală de reînnoire a mandatelor programată pentru 15 septembrie 2022. Există o coaliție puternică care dorește o schimbare. Aceasta include cele mai importante cluburi de hochei din țară. Pe măsură ce se apropiau alegerile, președintele Hălăucă și cercul său au recurs la o serie de soluții discutabile din punct de vedere moral și profesional pentru a păstra puterea. De pildă, au interzis înscrierea fetelor în campionat, ca urmare, unul dintre cluburile pe care ei le consideră ca fiind parte din opoziție, și-a pierdut dreptul de vot. Un alt exemplu ar fi faptul că de mulți ani nu au fost organizate campionate pentru echipele U12 sau U14, deoarece acest lucru ar fi oferit drepturi de vot unui număr mare de cluburi care aspiră la dezvoltarea acestui sport și, prin urmare, nu susțin actuala conducere”, se arată în comunicat.
“Totul este o luptă pentru putere!”
Din cele relatate în comunicat înțelegem că atunci când cluburile s-au aliat, fără sprijinul Federației, totul mergea și mai bine: “Nu este necesar să explicăm pe larg daunele aduse sportului prin eșecul Federației de a oferi oportunități de competiție pentru generații întregi. Evident, nu au existat motive reale care i-ar fi împiedicat în organizarea campionatelor. Ca urmare, cluburile și-au unit forțele și au început cu succes propria serie de competiții pentru grupele de vârstă menționate, sub numele de Cupa Transylvanian Hockey League, care a avut un impact pozitiv asupra cluburilor implicate. Este important să subliniem faptul că managementul este cel care arată acum cu degetul spre alții și încearcă să facă pe victima, care timp de mulți ani a subordonat sportul propriilor interese și a privat mii de sportivi de posibilitatea de a se dezvolta. Între timp, cluburile au fost nevoite să îndeplinească cele mai elementare sarcini ale Federației”.
Tensiunile dintre Ministerul Sportului și Federație nu reprezintă decât o luptă pentru putere: “Conform FRHG, situația actuală de la Federație și acțiunea responsabilă a celor de la Ministerul Sportului nu este altceva decât o luptă pentru putere. Și din punctul lor de vedere, așa și este, căci pentru ei, deja de ani de zile, totul ține doar de menținerea puterii în lumea hocheiului românesc. Însă ceilalți reprezentanți ai sportului consideră că avem de-a face cu o problemă profesională, ca urmare, neglijențele și erorile profesionale ale conducerii Federației trebuie comunicate”.
Adio bani de la minister
“Înainte de Adunarea Generală din 15 septembrie 2022, portofoliile candidaților considerați opozanți au fost anulate în mod arbitrar, iar majoritatea membrilor au fost privați de dreptul de vot. Acest lucru a fost justificat prin faptul că respectivele cluburi au acumulat datorii față de FRHG. Singura problemă este că presupusele datorii sunt rezultatul amenzilor aplicate de FRHG pentru că nu au trimis niște formulare cu temperaturile corporale ale jucătorilor în timpul pandemiei de COVID-19. În unele cazuri acest lucru a fost sancționat cu amenzi de până la 60.000 de lei. Un alt fapt important este că aceste amenzi fuseseră deja plătite înainte de Adunarea Generală, însă cluburile în cauză tot nu au primit drept de vot.
Astfel, în data de 15 septembrie, în cadrul unei adunări de-a dreptul absurde, actualii lideri, în cerc restrâns, și-au votat un nou mandat. Întrucât au existat probleme clare cu privire la procedură, Ministerul Sportului a suspendat deciziile adunării. Ca răspuns, Hălăucă și-a reziliat contractul de finanțare cu ministerul. Nici nu trebuie să explicăm de câte resurse financiare a privat sectorul sportiv din cauza nemulțumirilor sale personale”, se mai arată în comunicatul de presă.
Câteva dintre neregulile efectuate de actualii lideri ai FRHG:
- Au anulat în mod ilegal și cu încălcarea statutului Federației nominalizările a 18 asociații și au revocat drepturile de vot ale acestora din motive absurde și complet false.
- Au acționat în mod ilegal în cadrul adunării generale de reînnoire a mandatelor din 15 septembrie, în prezența reprezentantului legal al Ministerului Tineretului și Sportului, când au autorizat candidatura, după care au votat trei persoane cu cazier judiciar dovedit, dintre care unul fusese deja condamnat printr-o hotărâre definitivă, iar celelate două persoane erau cercetate penal.
- Au trimis o persoană sancționată penal în calitate de lider al echipei naționale, în cadrul ultimei lor deplasări în Marea Britanie.
- Au organizat meciuri fictive, au produs documente false pentru falsele înscrieri în campionat.
- Nu au fost în măsură să ofere competiții sau oportunități de joc pentru grupele de vârstă U8, U10, U12 și U14.
- Au organizat campionatul U20 doar pe hârtie, fără meciuri reale, timp de două sezoane, pentru ca România să nu-și piardă dreptul de a participa la campionatul mondial al respectivei grupe de vârstă.
- Au acționat contrar prevederilor statutare, când au acordat drepturi de vot unor cluburi care nu au fost înscrise în nicio competiție (ACS Viitorul Hocheist București, Huskey București),
- Au acordat drepturi de vot pentru CSM Bucovina Rădăuți și ACS Kids Tâmpa Brașov, care sunt în afiliere provizorie, astfel nu au drept de vot.
- Au uitat să înscrie echipa campioană a țării în IIHF Continental Cup.
- Au informat cluburile cu privire la campionatul U16 2022-2023 cu câteva minute înainte de miezul nopții pe data de 31 decembrie 2022.
- Au organizat programul echipei naționale U20 care concurează în Cupa Mondială în așa fel încât echipa să se întâlnească pentru prima dată la aeroport abia în zilele de dinaintea turneului și să înceapă imediat să joace meciuri fără o pregătire corespunzătoare.