FRICA de a spune și TEAMA de a fi

Publicat: 01 mai 2023, 08:00, de Eugen Teodorovici, în News , ? cititori
FRICA de a spune și TEAMA de a fi
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Poate că da, poate că nu, dacă am vorbi deschis și dacă am acționa precum simțim, am putea schimba lucrurile în jurul nostru așa cum ne dorim. Cel puțin am avea o șansă, dacă am proceda astfel și dacă nu ne-ar fi frică să vorbim și teamă să fim noi.

Dar, din păcate, acest comportament, din ce în ce mai prezent printre români, face ca acesta să devină o “trăsătură” a întregului popor. O trăsătură pe care nu ar trebui să o acceptăm, de care ar trebui să ne ferim și să ne rușinăm. O trăsătură care umbrește vitejia înaintașilor noștri și ne va face să trăim în umbra lor atât pe noi, și mai ales, pe cei ce ne urmează.

De multe ori, mulți știm lucruri, dar ne ferim să vorbim despre ele de FRICA de a nu “deranja” decidenții politici și, implicit, pe cei “instituționali” și astfel să plătim, într-un fel sau altul pentru refuzul de fi învățat, încă din copilărie, una dintre expresiile care ne caracterizează … „capul plecat sabia nu-l taie”. Și toate astea din TEAMA de a fi noi, așa cum gândim, așa cum am vrea și ne-ar plăcea să fim, uitând chiar … că ne-am născut LIBERI!

Zilele trecute, am fost invitat de Anca Alexandrescu, realizatorul emisiunii “Culisele statului paralel”, de la Realitatea Plus, la ediția transmisă, în direct, din județul Tulcea. Subiectul emisiunii a fost cel legat de modul în care s-au utilizat fondurile europene pe care le-am alocat, ca ministru al fondurilor europene, în 2014.

La acea vreme, cu sprijinul lui Victor Ponta ca prim ministru, am decis alocarea unui buget istoric pentru comunitatea tulceană, de peste 1,2 miliarde de euro (la care s-a adăugat și contribuția națională). Banii au fost alocați în speranța că standardul de viață va crește și astfel tulcenii să aibă o șansă reală la dezvoltare, evitând astfel depopularea unui întreg județ (azi, conform ultimului recensământ județul Tulcea se află pe ultimul loc la nivel național din punct de vedere al numărului de locuitori!).

Ca mai peste tot în România, s-au găsit și “băieții deștepți” care să profite și, ca întotdeauna, în conivență cu decidenți de la nivel național, dar si local, au găsit calea de a-și finanța proiectele folosind banii alocați tulcenilor.

Astfel, au fost schimbate regulile în timpul “jocului” făcând posibilă finanțarea unor firme pentru care nu mai era obligatorie dovada unui sediu social în județul Tulcea, ci oriunde pe teritoriul României, doar cu deschiderea unui punct de lucru în județ.

Această manevră jalnică, dar eficientă de a deturna banii destinați dezvoltării mediului de afaceri din județul Tulcea, va avea ca efect atât privarea comunității tulcene de un sprijin financiar consistent, dar și implicit, nerealizarea indicatorilor stabiliți pentru județul Tulcea, împreună cu specialiștii din cadrul Comisiei Europene. Asta va duce, în ultima zi din 2023, la aplicarea unor corecții financiare (penalități) care vor trebui suportate din buzunarul tuturor românilor.

Am prezentat doar unul din numeroasele exemple în care romanii știu ce li se întâmplă, dar, fie se fac ca nu aud și nu văd, fie nu îi interesează, uitând ca la finalul zilei … tot noi, românii, achităm nota de plată. Cert este că FRICA de a spune, TEAMA de a fi, NEPĂSAREA sau NEIMPLICAREA sau chiar INTERESUL unora dintre noi … a dus și, mai grav, va continua să ducă la efecte negative greu de cuantificat atât din punct de vedere economic, cât și social.

Faptul că un om de presă și trustul pe care îl reprezintă, au decis să demareze o campanie televizată, din județele ai căror cetățeni s-au hotărât să vorbească, pentru a identifica soluții la principalele probleme cu care se confruntă zilnic cetățenii acestora, este un lucru bun, de lăudat și ar trebui să fie un exemplu de urmat și de alți colegi de breaslă.

Nu știu cât de mult contează pentru autorități dezvăluirile aduse în cadrul acestor dezbateri, dar împreună cu alți oameni de presă (încă mai există presă liberă), subiectele sensibile trebuie dezbătute public, fie și pentru a evita ca, măcar pe viitor, fapte similare să nu se mai întâmple.

Cazuri renumite de insolvențe și falimente de companii etalon și branduri românești, “scurgeri” și deturnări de fonduri europene, măsuri și acțiuni luate pentru grupuri de interese, toate împotriva interesului românilor și al României, au fost cunoscute (chiar și de unele instituții), din fază incipientă. Dar toți au tăcut, au acceptat … de FRICA de a spune și de TEAMA de a fi …