Frica păzește pepenii! Băncile centrale au continuat să cumpere aur. Criza globală continuă. Rezervele BNR au rămas pe loc
Băncile centrale au raportat 40 de tone de aur cumpărate, în septembrie 2024, prin FMI și alte surse. Cererea a revenit în cursul lunii. Achizițiile lunare brute au fost de 48 de tone net, și au fost compensate de vânzări brute de 8 tone. Banca Națională a României (BNR) nu a raportat vânzări de aur, dar nici achiziții. Nivelul rezervei de aur a României s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,520 miliarde de euro.
,,ETF-urile globale de aur în T3 au contribuit la creșterea cu 5% a cererii totale de aur la un nivel record de 1.313 t/a. Acest lucru s-a reflectat în prețul aurului, care a atins o serie de noi maxime record în timpul trimestrului. În consecință, cererea de bijuterii a scăzut, în ciuda creșterii din partea Indiei. Cererea totală de aur (inclusiv investițiile OTC) a crescut cu 5% a/a, până la 1.313 t – un record pentru un al treilea trimestru. Această forță sa reflectat în prețul aurului, care a atins o serie de noi maxime record în timpul trimestrului. Valoarea cererii a crescut cu 35% a/a pentru a depăși 100 de miliarde de dolari pentru prima dată”, arată Consiliul Mondial al Aurului, într-un raport, remis luni redacției.
Intrările globale de ETF de aur (95 t) au fost un motor major al creșterii; T3 a fost primul trimestru pozitiv din T1’22, cu o variație a/a de la ieșiri puternice (-139t) T3’23.
Investiția în lingouri și monede (269 t) a scăzut cu 9% a/a, de la un trimestru relativ puternic al T3’23. O mare parte a declinului a fost specific a două sau trei piețe cheie, contrabalansată de un trimestru foarte puternic în India.
Consumul de bijuterii din aur (459 t) a scăzut cu 12% a/a, în ciuda creșterii puternice în India. Deși consumatorii au cumpărat cantități reduse, cheltuielile lor pentru bijuterii din aur au crescut: valoarea cererii a crescut cu 13% pe an, la peste 36 de miliarde de dolari.
Ritmul de cumpărare de către banca centrală a Indiei (186 t) a încetinit în T3, dar cumpărarea a-t-d este în conformitate cu 2022 și rămâne larg răspândită.
Inteligența artificială (AI) a continuat să sprijine utilizarea aurului în tehnologie (83t). Cererea a crescut cu 7% a/a, deși de la o bază destul de scăzută, iar perspectiva rămâne prudentă.
Prețul aurului LBMA (PM) a continuat să depășească recorduri succesive în T3. Prețul mediu pentru trimestrul a fost cu 28% mai mare a/a la un record de 2.474 USD/oz.
Investițiile OTC aproape s-au dublat a/a la 137t. Acesta a fost al șaptelea trimestru consecutiv în care investițiile OTC au fost pozitive pentru cererea de aur și rămân o componentă notabilă a pieței.
Oferta totală de aur a crescut cu 5% pe an, până la un record de 1.313 t.
Producția minieră a crescut cu 6% a/a până la un alt record trimestrial, iar producția a eclipsat maximul anterior din 2018. Volumul de aur reciclat a crescut cu 11% a/a, dar vânzările de urgență pe scară largă nu sunt încă evidente.
Fluxurile de investiții au fost esențiale pentru performanța aurului în T3. Scăderea ratelor dobânzilor, incertitudinea geopolitică, diversificarea portofoliului și cumpărarea de impuls au fost printre factorii-cheie.
Perspective pentru anul 2024: fluxurile profesionale renasc, combinate cu investiții solide în lingouri și monede, și vor compensa cererea mai slabă a consumatorilor și cumpărarea mai lentă a băncii centrale.
În T2’24, îndrăznesc să scriem, costurile de susținere all-in (AISC) au crescut din nou, în T2’24, cu 1% t/t, sau cu 6% mai substanțial calculat a/a, până la 1.388 USD/oz.
Într-un fel, marșul AISC din în ultimii doi ani amintește de mersul pe deal. Tocmai când crezi că ai ajuns în vârf, mai este întotdeauna un deal de urcat, arată analiștii WGC.