Fructe și legume de sezon, dar și pericol de nitrați. Câteva sfaturi pentru a vă feri de acest pericol
În această perioadă, piața este plină de fructe și legume, atât de la producători locali, cât și de peste mări și țări. De multe ori, mărfurile aduse din străinătate, în primul rând, sunt pline de chimicale, precum nitrați, care pot să fie periculoase pentru consumatori.
Să nu uităm că în România ajung mărfuri din Israel, Turcia, Egipt, Maroc, dar și din Olanda, Spania sau Germania, care acoperă cererea în extrasezon, dar care uneori conțin si nitrați.
Nu în toate aceste țări se produce după standardele UE, ceea ce uneori înseamnă o încălcare a standardelor de calitate din țările unde ajung produsele.
Una dintre substanțele periculoase identificate în fructe și legume constituie nitrații. Trebuie să știți, însă, că pot fi îndepărtați printr-o serie de metode:
- la varză, de exemplu, se îndepărtează frunzele superioare și ciocanul de varză, ceea ce face posibilă eliminarea în mare parte a nitraților.
- la cartof nitrații se acumulează sub coaja și în mijlocul cartofului. Aceștia trebuie fierți, după care apa se aruncă.
- dovleceii, castraveții și vinetele – la castraveți culoarea este edificatoare. Dacă sunt de culoare verde închisă, este clar că s-au utilizat nitrați la creșterea lor. Dovleceii și vinetele trebuie curățate de coajă, iar cotorul aruncat.
- salata verde, pătrunjelul, mărarul și alte verdețuri – înainte de a fi consumate, trebuie să fie lăsate în apă timp de o oră, după care se clătesc cu atenție.
- roșiile – dacă coaja este mai groasă, ele conțin chimicale. Trebuie evitate roșiile de culoare portocalie-roșie. Trebuie să știți că nervurile groase și pulpa de culoare albă din interior constituie un semn al nitraților. Roșiile trebuie ținute în apă rece timp de o oră înainte de a fi consumate.
- sfecla, morcovul și ridichea – cea mai mare parte a nitraților este concentrată pe capete: lângă frunze și înspre coadă. Ele trebuie neapărat îndepărtate înainte de consum. La morcov trebuie tăiat 1 cm din codiță, iar partea verde se îndepărtează.
- strugurii sunt tratați cu fungicide în general, pentru a putea rezista mai mult. Ei se spală bine sub jet de apă.
- pepenele verde – este interzis să cumpărați un pepene verde tăiat în jumătate și care este înfășurat în folie alimentară. Un semn clar că pepenele are nitrați sunt dungile de culoare gălbuie pe interior.
- perele și merele – dacă sunt lipicioase, atunci au fost tratate cu difenil (DDT), care are rolul de a le ajuta să se păstreze mai mult. În UE și în USA acesta este interzis din cauza efectelor sale cancerigene și alergice asupra organismului. Fructele se curăță de coajă.
Ce sunt nitrații
Nitrații – nitrații, reprezintă un produs chimic cel mai frecvent folosit că îngrășământ care contaminează pânză freatică datorită agriculturii intensive.
Odată ingerati, nitratii se transformă în nitriți – substanțe mult mai toxice decât nitrații, în urmă contactului cu microfloră bacteriană a stomacului.
Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă pot fi: hipertensiune; cefalee; intoxicație; disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide; cianoza severă; cancer.