Fructoza în exces favorizează apariția cancerului
Folosită pe scară largă de industria alimentară americană pentru puterea de îndulcire și costul redus, fructoza favorizează dezvoltarea cancerelor printr-un mecanism dezvăluit în revista Nature, transmite Sciences et Avenir.
În premieră, cercetătorii americani de la Universitatea Washington din St Louis Missouri au descoperit că o dietă bogată în fructoză a crescut creșterea diferitelor tumori canceroase implantate la șoareci. Astfel, sunt confirmate datele epidemiologice care arată că un consum ridicat de fructoză agravează prognosticul în cazul persoanelor cu cancer. Totuși, adaosul de fructoză in vitro la celulele canceroase nu stimulează creșterea acestora. Dar cercetătorii au observat că, la animale, o alimentație bogată în fructoză provoacă creșterea alarmantă a producției de lipide de către ficat.
Ulterior, cercetătorii au studiat efectul supraproducției de lipide în ficat sub acțiunea fructozei asupra celulelor canceroase. Rezultatele au indicat că aceste lipide reprezintă un stimulant foarte puternic pentru creșterea tumorii atât in vitro, cât și in vivo la șoareci.
Acest efect al fructozei se adaugă unei listei de efecte negative ale acestui zahăr legate de stimularea producției de lipide de către ficat: obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2.
Consumul excesiv al acestui zahăr ar putea explica creșterea îngrijorătoare a numărului persoanelor suferinde de obezitate în SUA, concluzionează autorii acestui studiu.
În mod natural, fructoza este prezentă în fructe (mere, smochine, curmale, pere, prune) și în unele legume (sparanghel, ciuperci, ceapă, ardei gras).
Principalele surse de fructoză artificială sunt:
- băuturi carbogazoase,
- băuturi răcoritoare necarbogazoase pe bază de ceai, cu arome de fructe,
- iaurturi cu fructe,
- prăjituri,
- produse de patiserie,
- pâine,
- înghețată,
- sosuri pentru salate,
- cereale îndulcite pentru micul-dejun.