Un raport intern al guvernului rus, publicat în aprilie 2024, a arătat cum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a deteriorat legăturile cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi.

Potrivit Financial Times (FT), analiza admite că presiunea sancțiunilor occidentale a reușit să creeze o fisură între Kremlin și partenerii săi comerciali apropiați. Raportul spune că ambițiile Moscovei sunt de a restabili accesul la comerțul global prin plasarea Rusiei în centrul unui bloc comercial eurasiatic care ar concura cu sferele de influență economică ale Statelor Unite, UE și Chinei.

Autoritățile ruse și-au propus să creeze o „macroregiune”, ca proiect important pe termen lung, care să supraviețuiască oricăror negocieri cu Occidentul privind viitorul Ucrainei, pentru a contribui la consolidarea poziției acesteia pe „scena globală”, se arată în raport.

„Noul bloc ar conecta Rusia de sudul global, dând fiecărei părți acces la materii prime, dezvoltând legături financiare și de transport și unindu-le printr-o „viziune asupra lumii […] în care scriem regulile pentru lumea nouă [și avem] propria noastră politică de sancțiuni”, se arată în raport.

În același timp, raportul spune că țările occidentale „au amenințat cu succes” țările din Asia Centrală, obligându-le să respecte regimul de sancțiuni împotriva Rusiei folosind o abordare de tip „morcov și băț”. Între timp, aliații Rusiei au beneficiat de sancțiuni, atrăgând afacerile rusești în jurisdicțiile lor.

Rusia va trebui să „joace pe termen lung”

Raportul recunoaște că Rusia va trebui să „joace pe termen lung” pentru a menține țările din Asia Centrală pe orbita sa. Documentul mai precizează că victoria Rusiei în războiul împotriva Ucrainei nu va fi suficientă pentru a pune capăt presiunii impuse de sancțiunile occidentale. „Relațiile strânse cu Rusia vor fi o sursă de dificultăți”, se arată în raport.

În acest sens, raportul subliniază că țările vor trebui „să se decidă asupra poziției lor față de Rusia”.

Publicația a menționat că, spre exemplu, Kazahstanul, care are cea mai mare economie din regiune, a condamnat războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, a refuzat să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene și a încercat să demonstreze că respectă regimul sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, Kârgâzstanul vecin s-a alăturat hotărât  Rusiei și a devenit un punct important pe calea sustragerii Rusiei de la sancțiunile occidentale.

Raportul evidențiază Belarus drept cel mai de succes exemplu al Rusiei în acest „nou program”.

Sancțiuni anti-ruse

În prezent, economia Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei nu se simte prea bine. Putin este din ce în ce mai preocupat de economie , iar mediul de afaceri din Rusia consideră că războiul ar trebui rezolvat prin negocieri.

Pe 5 februarie, ministrul finlandez de externe Elina Valtonen a declarat că economia rusă a început să sufere din plin . Occidentul ar trebui să înăsprească sancțiunile pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziție pentru a încheia un acord de pace.