Delegațiile SUA și Rusiei se întâlnesc marți, 18 februarie, la Riad pentru discuții despre războiul din Ucraina. Acest eveniment a stârnit îngrijorare la Kiev și printre aliații săi europeni, care se tem că Donald Trump ar putea fi de acord să rezolve conflictul în condițiile lui Vladimir Putin, scrie Financial Times.
Concesiuni înainte de negocieri
Discuțiile din capitala saudită vor fi prima încercare la nivel înalt de a pune capăt invaziei pe scară largă a Rusiei, de la începutul acesteia în urmă cu aproape trei ani. Negocierile anterioare au eșuat din cauza cererilor dure ale Kremlinului.
De data aceasta SUA pare să fi făcut concesii semnificative chiar înainte de începerea dialogului: în special, au refuzat să sprijine aderarea Ucrainei la NATO și dorința acesteia de a recâștiga controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia. Astfel de condiții nu pot decât să întărească încrederea lui Putin în propriile poziții. Potrivit lui Andrei Kozîrev, fost ministru de externe rus, dictatorul rus nu a demonstrat nicio dorință de a face compromisuri cu privire la ambițiile sale geopolitice.
„Pentru Putin, Războiul Rece și obiectivele sale nu s-au încheiat niciodată: subminarea NATO, divizarea alianței SUA- Europa și subjugarea Europei de Est”, a menționat Kozîrev. „Deoarece i se oferă recompense teritoriale și strategice chiar înainte de negocieri, el este încurajat să cucerească mai mult și să negocieze mai multe concesii umilitoare pe care le-ar putea obține, întărind vechea mantră a Kremlinului despre un Occident democratic slab”.
Îndoieli cu privire la interesul real al Kremlinului de a rezolva conflictul
„Dacă acordul presupune ca Ucraina să aibă flexibilitate nelimitată de a se înarma și de a continua cooperarea strânsă cu Occidentul, Putin va fi reticent să accepte așa ceva”, a spus un fost oficial de rang înalt american. El a mai notat: „Putin se teme că Ucraina va deveni pur și simplu mai puternică și mai aproape de Occident, ceea ce va priva Moscova de oportunitatea de a lansa o nouă invazie. Dacă Putin are încredere că poate domina Ucraina sau că Ucraina nu poate primi sprijin din partea Occidentului, atunci s-ar putea întoarce pentru a obține mai mult”.
Din partea rusă, la negocieri au sosit consilierul pentru politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, şi ministrul de externe Serghei Lavrov. Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Walz și reprezentantul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Kirill Dmitriev, șeful fondului de investiții de stat rus, va ajunge și el la Riad.
„O înțelegere, nu o abordare pacificatoare”
Politologul de la Moscova Andrei Kolesnikov a remarcat: „Putin va fi foarte fericit să împartă lumea și sferele de influență cu Trump. Noua Cortina de Fier și Războiul Rece îl vor ajuta să țină populația rusă în lesă, din scurt, fără un război fierbinte”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat deja că nu va accepta nicio decizie luată fără participarea Kievului: „Nu putem recunoaște niciun acord despre noi, fără noi”.
Putin vrea o revizuire a ordinii internaționale de securitate
Katerina Shulman, cercetător la Centrul Eurasiatic Carnegie Rusia din Berlin, consideră că Putin ar putea abandona unele dintre cererile sale dacă poate realiza o revizuire a ordinii internaționale de securitate.
Rusia a renunțat anterior la cererea de „denazificare” a Ucrainei în timpul negocierilor de la începutul războiului, deși Putin a ridicat-o din nou în termenii de încetare a focului, în iunie anul trecut. „El a spus de multe ori că războiul nu este pentru Ucraina, ci pentru suveranitatea existențială, în ochii Occidentului”, a menționat Shulman.
Ea a adăugat: „Dacă se poate dovedi suficient de convingător că Rusia a făcut, în sfârșit totul, astfel încât Occidentul să realizeze măreția Rusiei, să o accepte înapoi ca pe o mare putere și să ridice sancțiunile, atunci problemele secundare teritoriale și militare, practic trec în fundal”.
Putin se gândește la întreg teatrul est-european
La Conferința de Securitate de la München de weekendul trecut, diplomații europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care administrația Trump se îndreaptă spre discuțiile cu Putin, precum și aceea că Kremlinul va avea cele mai multe atuuri.
Deși Putin nu a comentat public despre discuțiile viitoare, el i-a spus lui Trump săptămâna trecută că Rusia dorește „să rezolve cauzele conflictului”.
După cum a explicat un alt diplomat UE: „Aceasta înseamnă că se gândește la întreg teatrul est-european, bazele americane, trupele americane. Chiar și turcii sunt îngrijorați că americanii ar putea negocia viitorul NATO”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat posibila participare a reprezentanților europeni la negocierile privind războiul din Ucraina și, de asemenea, a respins categoric posibilitatea returnării teritoriilor ocupate, Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că reprezentanții ucraineni nu vor participa la întâlnirea delegațiilor SUA și Rusiei, spunând că „Ucraina nu știa nimic despre asta”. El a mai spus că „Ucraina consideră că orice negocieri despre Ucraina fără Ucraina sunt inutile”.
Mass-media a mai relatat că scopul negocierilor ar fi organizarea unei întâlniri între cei trei președinți din Ucraina, Statele Unite și Federația Rusă.