FT: Ungaria a pierdut deja o parte din banii UE din cauza politicilor lui Orbán. Și lucrurile nu se opresc aici
Disputa dintre Ungaria și Bruxelles a dus la înghețarea a 19 miliarde de euro, constând în plăți din fondurile europene.
De la 1 ianuarie, Ungaria va pierde accesul la încă un miliard de euro din fondurile Uniunii Europene. Problemele cu Bruxelles-ul împiedică Budapesta să iasă din recesiune și subminează șansele premierului Viktor Orbán de a fi reales în 2026.
Financial Times scrie că înghețarea plăților din bani europeni a lovit Ungaria într-un moment în care guvernul avea puțin spațiu de manevră. Deficitul bugetar în 2024 este de peste 4,5% din PIB, ceea ce crește tensiunile politice.
Economia Ungariei s-a contractat cu 0,7% în al treilea trimestru, a doua contracție consecutivă, cufundând economia într-o recesiune tehnică pe fondul cererii slabe în industriile auto, electronice și farmaceutice dominante ale țării.
Din cele 6,3 miliarde de euro înghețate de Bruxelles din cauza problemelor legate de statul de drept, Budapesta va pierde pentru totdeauna 1,04 miliarde de euro care ar fi trebuit să fie alocați până la sfârșitul anului 2024. Ungaria nu dispune și de fonduri pentru refugiații din UE, pierderile urmând să se ridice la 200 de milioane de euro până la sfârșitul anului.
Ambele sume se adaugă la o amendă unică de 200 de milioane de euro impusă de Curtea Europeană de Justiție în iunie pentru încălcarea regulilor de azil și ignorarea unei hotărâri anterioare.
Alte 19 miliarde EUR din fonduri de redresare, rămân blocate pentru Ungaria
Un total de 19 miliarde EUR în fonduri de redresare de după pandemie și alte resurse ale UE rămân blocate până la alegeri. În același timp, niciuna dintre părți nu vrea să cedeze în soluționarea problemelor pe care fiecare dintre ele le consideră fundamentale, inclusiv măsurile de combatere a corupției, independența sistemului judiciar și atitudinea Ungariei față de minorități și refugiați.
Bruxelles-ul a pus sub semnul întrebării încrederea Budapestei că ar putea crește cheltuielile în următorii patru ani, pe baza așteptărilor Ungariei de creștere economică puternică.
Cele două părți au timp până la jumătatea lunii ianuarie pentru a conveni asupra unui plan bugetar de compromis din 2025 până în 2028, în timp ce UE intenționează să acorde un rating slab dacă guvernul ungar nu reduce cheltuielile. Bugetul pentru 2025 a exclus deja miliarde de euro în investiții și cheltuieli sociale, care sunt în mare parte finanțate de UE.
Investitorii din Asia vor putea umple golul
Ministrul Economiei, Marton Nagy, a recunoscut că guvernul nu poate umple complet golul lăsat de nefinanțarea Uniunii Europene. În loc să folosească fonduri publice pentru a stimula economia, el a propus să se permită oamenilor să folosească economiile private ale fonduri de pensii de aproximativ 5 miliarde de euro pentru a cumpăra proprietăți sau pentru a renova fără a fi impozitați pentru a stimula cererea slabă.
Orbán, între timp, pariază că investitorii din Asia vor putea umple golul – o politică pe care a numit-o „neutralitate economică”. Investițiile chineze în Ungaria au crescut în ultimii ani, dar puțini cred că pot compensa pe deplin deficitul de fonduri de la Bruxelles.
Economia Ungariei și victoria lui Trump
Reuters a scris că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar putea fi un avantaj politic pentru liderul ungar Viktor Orbán, dar din punct de vedere economic este o veste proastă pentru Budapesta. Noul președinte al SUA crește riscurile inflaționiste.
Dacă Trump va reuși să pună capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina, acțiunile companiilor maghiare vor crește semnificativ.