Fundaţia Comunitară lansează o nouă rundă de finanţare în Platforma de Mediu pentru Bucureşti
O a doua rundă de finanţare, în valoare de 500.000 de lei, în cadrul Platformei de Mediu pentru Bucureşti este lansată de Fundaţia Comunitară Bucureşti, iar finanţarea vizează proiecte ce ţin de zone naturale urbane şi spaţii verzi pentru comunităţi de cartier.
Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei, transmis marţi AGERPRES, ariile de interes pentru apelul de proiecte au fost stabilite în urma mapării problemelor şi soluţiilor de mediu, din Bucureşti şi Ilfov, care pot fi adresate de societatea civilă, şi a unui proces de consultare şi prioritizare cu principalii actori din domeniu.
Conform Raportului de cercetare privind starea mediului în Bucureşti, publicat de Fundaţia Comunitară Bucureşti la începutul anului, în Capitală sunt mai multe autoturisme (1.838.869, în 2020) decât copaci (1.717.339, în 2011).
„Bucureştiul devine un oraş sufocat de lipsa de verdeaţă şi deconectat de la natură, ceea ce contribuie la poluare, stres, creşterea temperaturii prin fenomenul insulei de căldură, spaţiu restrâns pentru recreere şi sport. Bucureştiul are puţine spaţii verzi, neîngrijite şi adesea inaccesibile public, sub limita de 26 mp/locuitor, impusă de cerinţa Uniunii Europene transpusă în OUG nr. 114/2007, ceea ce afectează calitatea vieţii. Zonele periferice ale oraşului, inclusiv cele unde sunt proiecte rezidenţiale noi, au o accesibilitate foarte redusă la spaţii verzi. 80% din locuinţele rezidenţiale construite după 2015 nu au în vecinătate un parc”, se arată în comunicat.
Noua rundă de finanţare are o valoare totală de 500.000 de lei şi va finanţa între trei şi cinci proiecte: un proiect de 250.000 de lei din Aria I – Zone naturale urbane, şi între două şi patru proiecte din Aria II – Spaţii verzi pentru comunităţi de cartier, în valoare totală de 250.000 de lei.
Prima arie vizează intervenţii strategice pentru a conserva biodiversitatea şi pentru a creşte gradul de protecţie al zonelor mari cu natură urbană, neamenajate ca spaţiu verde public (Bucureşti/Ilfov), în timp ce aria a doua acoperă intervenţii de amenajare sau reamenajare a spaţiilor verzi existente din cartierele bucureştene.
Iniţiatorii acţiunii subliniază că proiectele selectate pot fi susţinute cu bugete suplimentare pentru o perioadă de trei ani şi vor fi evaluate integral la finalul fiecărui an de implementare, iar în baza rezultatelor obţinute şi a capacităţii Platformei de Mediu pentru Bucureşti de a atrage fonduri se va negocia şi semna următoarea etapă de finanţare.
Selecţia proiectelor este realizată de un juriu format din persoane cu experienţă în domenii legate de calitatea mediului, organizare comunitară, coordonare şi implementare de proiecte şi soluţii, un reprezentant al Fundaţiei Comunitare Bucureşti, precum şi câte un reprezentant al finanţatorilor – ING Bank România şi Fan Courier.
Termenul-limită de depunere a proiectelor este 31 august 2022.
Platforma de mediu pentru Bucureşti, iniţiată de Fundaţia Comunitară Bucureşti împreună cu ING Bank România, urmăreşte dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru Bucureşti şi Ilfov. Platforma aduce împreună organizaţii non-profit, grupuri de iniţiativă civică, autorităţi publice şi companii, pentru a crea impact colectiv în oraş. Scopul comun este ca bucureştenii să ducă o viaţă sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autorităţile să poată construi politici sustenabile pe termen lung.
Fundaţia Comunitară Bucureşti a finanţat, în zece ani de activitate, peste 600 de proiecte şi burse din Bucureşti şi Ilfov, cu peste trei milioane de euro (14,094 milioane de lei).