Exclusiv

Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu

Publicat: 08 apr. 2025, 21:19, de Rona David, în Dezvăluiri , ? cititori

Cunoscutul activist de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a vorbit exclusiv pentru PUTEREA despre metodele folosite de hoți în furtul de lemne.

Activistul scoate în evidență o neconcordanță evidentă, afirmând că instituțiile statului spun că avem un consum de 20 de milioane m³ doar pentru încălzire și tot instituțiile statului spun că avem 15 milioane m³ total recoltat din pădure.

Cum se realizează, mascat, furtul de lemne în România?

Pentru fiecare metru cub legal ca să fie luat din pădurile României, cineva, undeva, mai taie un metru cub ilegal. Lemnele tăiate legal cu cele tăiate ilegal se amestecă. Și după aceea, în funcție de câte acte ai, alegi lemn de lucru și-l acoperi cu acte și restul fără acte îl vinzi la populație.

Tiberiu Boșutar: După 10 ani de activism în care am luptat ca măsurile și sancțiunile date hoților să fie cât se poate de severe, avem un Cod Silvic, avem legi care sancționează hoții. Din păcate, în România, din cauza corupției, aceste legi aspre  au rărit din rândul hoților, dar nu au redus din volumul de lemn furat, afirmă Boșutar, care de anul trecut este deputat AUR în județul Bistrița-Năsăud.

În România avem în jur de 7 milioane de hectare de suprafață acoperită cu vegetație forestieră. Avem pădure frumoasă și avem pădure suficientă.

Nu avem suficiente acte care să acopere consumul real de lemn

În România aveam 3.500.000 de locuințe care se încălzesc cu un lemn de foc. Din cele 9.000.500 de locuințe, 3.500.000 de locuințe se încălzesc cu lemn de foc. 

S-a dat o medie de 6,5m³/an de locuință, acesta este consumul pentru încălzire. Atunci 6,5 înmulțit cu 3,5 milioane locuințe, ajungem la 20 de milioane m³ de lemn care ar trebui să se consume pentru încălzire. Așa spun instituțiile  statului.

Și noi avem 15 milioane m³ de lemn recoltați în total din pădurile României. Deci instituțiile statului spun că avem un consum de 20 de milioane m³ doar pentru încălzire și tot instituțiile statului spun că avem 15 milioane m³ total recoltat din pădure, din care mare parte lemn de lucru. 

48% din suprafața împădurită a țării este în proprietatea publică a statului

Romsilva administrează această proprietate și de acolo vine către populație ca lemn de foc. Doar că ajunge în jur de 1.500.000 de metri cubi din cele 20 de milioane necesare.

Atât timp cât noi nu suntem capabili, ca țară, să punem pe piață lemn cu acte, suficient cât să acopere consumul, n-o să reducem furtul sau să vedem soluția alternativă pentru această încălzire.

Acte flagrante surprinse

De la tăieri ilegale direct în fond forestier, de la transport de material lemnos fără documente. Dar 99% din volumul de lemn ilegal transportat și recoltat din fondul forestier e posibil doar cu susținerea, încurajarea și controlarea acestor activități din partea autorităților.

Nu pot să fur lemne din pădure fără ca silvicultorul să deschidă bariera,  fără ca polițiștii să însoțească transportul!

Nu poți fura și să scapi basma curată fără să ai susținerea angajaților din instituțiile statului. Asta este realitatea!

Principalul consumator în România al lemnului furat e persoana fizică

Principalul consumator… și asta nu e o declarație pe care și-o poate asuma un om politic, eu vă spun ca activist… principalul consumator în România al lemnului furat e persoana fizică, pentru că persoana fizică își poate permite să plătească lemnul fără să aibă nevoie de factură.

Cum se realizează, mascat, furtul de lemn în România?

Pentru fiecare metru cub legal ca să fie luat din pădurile României, cineva, undeva,  mai taie un metru cub ilegal. Lemnele tăiate legal cu cele tăiate ilegal se amestecă. Și după aceea, în funcție de câte acte ai, alegi lemn de lucru și-l acoperi cu acte și restul fără acte îl vinzi la populație.

Cam așa funcționează, unde sunt păduri, peste tot în jurul pădurilor sunt comunități locale care se încălzesc.

Nu poți opri o contrabandă înăsprind legile

Nu există lemne cu acte care să acopere consumul. Asta e problema. Deci, dacă vrem să scăpăm din furt, s-a dovedit în istoria omenirii că nu poți opri o contrabandă înăsprind legile. Pui pe piață marfă cu acte la preț decent, suficient, cât să acopere consumul total. Și atunci, n-o să se mai justifice contrabanda.

În România, lemnul cu acte este de trei ori mai ieftin decât lemnul fără acte

Asta, deoarece nu există lemne cu acte. Deci, ai așa două soluții: ori depui o cerere și aștepți câțiva ani până cererea se aprobă, ori vorbești cu pădurarul și-ți vine cu camioneta lui și îl aduce în două zile, evident, de două-trei ori mai scumpe.

Înăsprind legea, a rămas fără lemn omul necăjit

Avem un Cod Silvic nou, 331/2024, și toți am sperat că dacă facem legi mai aspre o să descurajăm aceste eforturi. Nu ne-am gândit că înăsprind legea s-ar putea să rămână fără lemn cel necăjit.

 Deci cel mai mare deficit la nivel național din lemn este din zona de încălzire.