„Furtul miliardului” din Republica Moldova i-a adus 10 ani de pușcărie unui fost bancher
Fostul bancher, Viorel Bârca, a primit din partea instanțelor de judecată din Republica Moldova o condamnare de 10 ani, din cauza „furtului miliardului”, o fraudă de proporții comisă în urmă cu un deceniu.
În perioada 2014-2015, un miliard de dolari a fost scos din sistemul bancar al ţării şi transferat în străinătate. Suma era echivalentă cu 12% din produsul intern brut al Republicii Moldova la momentul respectiv.
Procurorul anticorupţie din Republica Moldova a anunţat sentinţa pronunţată împotriva lui Viorel Bârca, sub acuzaţia de fraudă în masă şi de „acţiune în interesul unui grup infracţional”. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile, potrivit NewsMaker.
Bârca este a doua persoană condamnată la închisoare în acest dosar. Față de alte persoane care au legătură cu „furtul miliardului”, fostul bancher a rămas în Republica Moldova.
Procurorii au susţinut că Bârca a organizat mai multe transferuri în străinătate – 100 de milioane de dolari, în total, pe vremea când era preşedinte interimar al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii. Bârca a negat toate acuzaţiile aduse. Împotriva lui a fost deschis și un proces civil.
În 2022, a fost condamnat în lipsă și oligarhul prorus Ilan Şor la 15 ani de închisoare. Şor a apucat, însă, să fugă în Israel, de unde a organizat mitinguri împotriva administraţiei proeuropene a preşedintei Maia Sandu. Între timp, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a scos în afara legii partidul politic care îi purta numele.
Ministerul Justiţiei din Moldova s-a adresat Ministerului Justiţiei din Israel cu o solicitare de extrădare a lui Șor, în curs de examinare, în prezent.
Un alt nume legat de acest caz este și cel al lui Vlad Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova din 24 decembrie 2016 până pe 24 iunie 2019.
El este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova, care a părăsit, însă, țara în 2019 și s-ar afla în Ciprul de Nord, acum, sau cel puțin așa se crede. Plahotniuc a fost pus sub acuzare şi trimis în judecată, dar încă nu a fost condamnat.
La acest moment, peste 30 de dosare nerezolvate care au legătură cu această fraudă sunt pe rol în instanțele din Republica Moldova.