Furtul pieselor de tezaur dacic din Olanda: Iohannis califică incidentul drept un „scandal internațional”
Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda, calificându-l drept „nu doar o tragedie, ci un scandal”.
Incidentul, care a avut loc după o explozie în apropierea muzeului, a dus la dispariția unor obiecte de o valoare istorică inestimabilă pentru România, inclusiv Coiful de aur de la Coţofeneşti și trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia. Aceste piese făceau parte dintr-o expoziție dedicată tezaurului dacic, și toate erau asigurate.
Președintele României a declarat că a fost în contact direct cu premierul Olandei, care l-a asigurat că autoritățile olandeze depun toate eforturile necesare pentru recuperarea pieselor furate. Iohannis a subliniat însă că este esențial să se afle cum s-a ajuns în această situație și dacă toate reglementările legale au fost respectate de ambele părți. „Trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situaţie, dacă la noi a fost respectată toată legislaţia, dacă partea olandeză şi-a respectat contractul”, a spus Iohannis.
Incidentul a fost provocat de o explozie care a avut loc sâmbătă dimineață în apropierea Muzeului Drents, în orașul Assen, în urma căreia un zid al spaţiului expoziţional a fost distrus. Poliţia olandeză a activat imediat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol despre jaful în curs de desfășurare. În urma anchetei, trei suspecţi au fost deja arestați în legătură cu furtul pieselor de tezaur.
În cadrul declarațiilor sale, Iohannis a subliniat importanța acestor artefacte pentru România, evidențiind faptul că piesele furate sunt simboluri naționale cu o valoare inestimabilă. „Acest furt este o tragedie pentru noi”, a mai adăugat el. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va solicita daune fără precedent statului olandez, în contextul gravității situației și al impactului cultural și național pe care acest incident îl are pentru România.
Autoritățile române și olandeze continuă investigațiile, iar poliția olandeză progresează în identificarea suspecților și în recuperarea pieselor furate. De asemenea, Ministerul Culturii a confirmat că toate obiectele furate erau asigurate, dar acest lucru nu diminuează gravitatea pierderii culturale pentru România. În acest context, se așteaptă ca autoritățile din Olanda să colaboreze strâns cu instituțiile românești pentru a adresa această criză și a asigura recuperarea pieselor de tezaur.