G7 condamnă sprijinul firmelor chineze pentru industria de apărare a Rusiei
Miniștrii de externe din țările Grupului celor 7 (G7) și-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la transferul de materiale și componente de armament din partea companiilor chineze către Rusia, pentru ofensiva militară în Ucraina.
La întâlnirea pe insula italiană Capri, secretarul de stat american Antony Blinken și-a îndemnat colegii săi, vineri, să intensifice presiunea asupra Chinei, pe care Statele Unite o acuză că sprijină eforturile de război ale Rusiei prin furnizarea de componente critice pentru armament.
Blinken a subliniat că această acțiune alimentează „cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece„, declarând într-o conferință de presă: „Vedem China partajând utilaje, semiconductori și alte elemente cu dublu scop, care au ajutat Rusia să-și reconstruiască complexul industrial de apărare.„
La sfârșitul întâlnirii lor de la Capri, miniștrii G7 au afirmat că transferurile de astfel de materiale din partea companiilor chineze sunt folosite de Rusia „pentru a-și dezvolta producția militară„.
„În acest fel, Rusia poate să-și refacă și să-și revitalizeze baza industrială de apărare, reprezentând o amenințare atât pentru Ucraina, cât și pentru pacea și securitatea internațională„, au declarat aceștia, cerând Chinei să înceteze sprijinul său „deoarece va prelungi acest conflict și va crește amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru vecinii săi„.
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a spus că țara sa nu poate accepta o Chină care urmărește relații mai strânse cu Rusia.
„Dacă China urmărește deschis un parteneriat tot mai strâns cu Rusia, care duce un război ilegal împotriva Ucrainei, … nu putem accepta acest lucru„, a declarat ea după întâlnire.
În schimb, Baerbock a cerut Chinei „să-și folosească influența asupra lui Putin„.
Anul trecut, Putin și președintele chinez Xi Jinping au anunțat un „parteneriat fără limite” și o „nouă eră” de cooperare.
China s-a poziționat ca o parte neutră în război și s-a oferit să medieze discuții între cele două părți. În martie, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reiterat că Beijingul are o „poziție obiectivă și imparțială” cu privire la Ucraina.
„Un conflict prelungit tinde să deterioreze șansele revenirii la normal și să escaladeze… și ar putea duce la o criză și mai mare„, a spus Wang.
În timp ce SUA au trasat, în repetate rânduri, o linie roșie cu privire la furnizarea de arme de către China Rusiei, până în prezent nu au prezentat dovezi că aceasta ar fi fost depășită.
Cu toate acestea, Washingtonul a condamnat tot mai mult ceea ce numește „sprijinul pe ușa din spate” al Chinei pentru Rusia.
Oficialii americani de rang înalt au declarat, săptămâna trecută, că China ajută Rusia să întreprindă „cea mai ambițioasă expansiune a apărării de la era sovietică și într-un interval de timp mai scurt decât am crezut posibil” la începutul conflictului din Ucraina.
Oficialii au adăugat că China ajută Rusia în diferite domenii, inclusiv producția comună de drone, capacități spațiale și exporturi care sunt vitale pentru producerea rachetelor balistice.