G7 îndeamnă la unitate în lupta împotriva unor ameninţări mondiale
Miniştrii de Externe din cadrul G7 se reunesc marţi la Londra – pentru prima oară în mod personal de doi ani – pentru a se pune de acord asupra unei reacţii comune faţă de ameninţări mondiale, relatează AFP.
China, Myanmarul, Libia, Siria şi Rusia se află pe agenda discuţiilor şefilor diplomaţiilor din clubul ţărilor bogate, înaintea unui summit al şefilor de stat şi de guverne, prevăzut luna viitoare în sud-vestul Angliei.
Ei urmează să discute, de asemenea, despre violenţele din Etiopia, despre situaţia în Iran şi Coreea de Nord, Somalia, Sahel şi Balcani, tot atâtea ”probleme geopolitice care subminează democraţia, libertăţile şi drepturile omului”, anunţă Londra.
Ministrul britanic de Externe Dominic Raab s-a întâlnit luni cu omologul său american Antony Blinken şi au îndemnat la o abordare unificată.
Ordine internațională bazată pe reguli
”Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate de adunare a societăţilor democratice şi deschise şi de a dovedi unitate în momentul în care aceasta este cea mai necesară în vederea înfruntării provocărilor comune şi ameninţărilor tot mai mari”, a subliniat într-un comunicat Dominic Raab, conform News.ro.
Secretarul de Stat american a reafirmat angajamentul Statelor Unite în favoarea unei ”ordini internaţionale bazate pe reguli” în înfruntarea unor probleme – de la modificări climatice până la redresarea post-pandemie.
Întâlnirile între participanţi au loc în baza unui protocol strict, din cauza pandemiei covid-19, cu delegaţii reduse, purtarea măştii de protecţie, distanţare socială şi panouri transparente.
Regatul Unit, care înregistrează peste 127.500 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, îşi relaxează treptat restricţiile, pe măsură ce campania de vaccinare avansează, iar numărul îmbolnăvirilor scade, în timp ce alte ţări înregistrează noi vârfuri.
Aceste disparităţi au antrenat îndemnuri la o acţiune internaţională mai importantă, mai ales la un acces mai larg la vaccinuri.
Marea Britanie se îndreaptă către Asia-Pacific după Brexit
”Niciuna” dintre ”provocările cu care ne confruntăm” ”nu poate fi înfruntată în mod eficient de o singură ţară care acţionează singură, inclusiv de către Statele Unite sau Regatul Unit”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă comună cu Dominic Raab Antony Blinken.
Şefilor diplomaţiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite li se alătură online reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE).
India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au fost, de asemenea, invitate.
Regatul Unit se orientează către regiunea Asia-Pacific, după ce a ieşit din UE.
Londra vrea totodată angajamente mondiale mai largi şi mai puternice în lupta împotriva modificărilor climatice, în contextul în care se pregăteşte să găzduiască summitul ONU privind lupta împotriva încălzirii globale (COP26) în noiembrie.
Londra şi Washingtonul au adoptat abordări comune în domeniul politicii externe, în baza relaţiei lor speciale, mai ales împotriva Rusiei şi Chinei.
Lovitura de stat din Myanmar, între subiecte
În urma reuniunii, care se încheie miercuri, la Londra, secretarul de Stat american urmează să efectueze o vizită la Kiev, pentru a demonstra în acest fel susţinerea ”de nezdruncinat” a Statelor Unite faţă de Ucraina, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ucraineană, pe fondul unor relaţii tensionate cu Moscova.
Blinken a îndemnat luni Phenianul să se angajeze pe calea diplomaţiei, în contextul în care Washingtonul vrea să contracareze ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.
Dominic Raab a declarat că ”uşa este deschisă” unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu China, în pofida unor acuzaţii de reprimare a minorităţii uigure şi mişcării în favoarea democraţiei la Hong Kong.
”Însă asta depinde de comportament şi de fapte”, a avertizat ministrul britanic.
Participanţii la reuniunea G7 urmează să discute despre lovitura de stat din Myanmar şi să primească un raport despre situaţie.
Raab urma să-şi îndemne partenerii să ia măsuri mai dure împotriva juntei birmane prin măsuri ţintite lărgite.