Gabriel Andronache (Transelectrica): Avem în lucru capacități de producție de 18.000 MW ce trebuie descărcate
Autorizaţiile emise pentru energie verde însumează, în momentul de faţă, o capacitate de 2.800 MW şi mai sunt în lucru alte peste 18.000 MW capacităţi de producţie, ce trebuie descărcate, a afirmat, joi, într-un forum de specialitate, Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului Transelectrica.
„Sunt foarte multe lucruri de făcut în această ţară, iar dinamica în zona energetică este foarte mare. Dacă în urmă cu 15-20 de ani avem capacităţi de producţie care erau suficient de mari, dar şi poluante, între timp lucrurile s-au schimbat şi am început să ne adaptăm pieţei internaţionale şi să răspundem tuturor provocărilor. Dacă în anul 2015 aveam o capacitate de interconexiune cu ţările vecine undeva la 1.500 MW, în acest moment avem 3.000 MW. De asemenea, pentru următorii zece ani vom dubla această capacitate, la 6.000 MW. Toate acestea pentru răspunde noilor provocări. În momentul de faţă avem energie verde din surse regenerabile: eolian – cu capacitate de 3.000 MW, fotovoltaic – cu 1.450 MW, energia hidro – peste 6.500 MW, totul instalat. Toate acestea trebuie să asigure până la urmă stabilitate şi siguranţă Sistemului Energetic Naţional, astfel încât fiecare, pe lanţul producător – transportator – distribuitor – furnizor, să ducem acel curent atât la consumatorul final industrial şi casnic. În momentul de faţă lumea se îndreaptă spre acest Green Deal. Avem emise autorizaţii pentru energie verde în capacitate de 2.800 MW şi sunt în lucru, în prezent, peste 18.000 MW. Toate aceste capacităţi de producţie trebuie să fie descărcate. Din păcate, capacităţile de producţie sunt dispuse neuniform la nivel de ţară”, a explicat Andronache.
Acesta a adăugat că reţeaua trebuie consolidată, „astfel încât să putem să facem evacuarea din zona Dobrogei, de exemplu, unde avem peste 1.400 (MW n.r.) nuclear şi majoritatea capacităţilor de energie verde”.
„Totul trebuie dus inclusiv în zona Transilvaniei, acolo unde sunt şi mulţi consumatori industriali foarte puternici care au nevoie de acel curent. Un transport înseamnă un consum propriu tehnologic care devine ridicat şi care regăseşte în cifrele noastre de afaceri. Cumpărăm energia la un preţ. Peste doi-trei ani o să o ducem bine, dar până să tăiem porcul de Crăciun o să murim de foame în septembrie. De aceea trebuie să ne aplecăm asupra tuturor surselor de finanţare ca să găsim un răspuns şi o soluţie pentru a rezolva şi siguranţa sistemului energetic, dar şi compania să trăiască. Se lucrează în acest moment la linia de 400, care este în sud-vest. Este vorba despre Porţile de Fier – Anina – Reşiţa şi în perioada următoare, pe Fondul de Modernizare, să închidem acest inel până la Timişoara. Avem opt proiecte pe Fondul de Modernizare în valoare totală de 430 de milioane, dar cu toate acestea tot nu sunt suficiente pentru că dacă ne uităm la legislaţia care vine pe zona de offshore, vor fi noi capacităţi de producţie şi acolo”, a spus oficialul Transelectrica.
Publicaţia The Diplomat organizează, joi, evenimentul Energy CEO Forum & Awards 2022.