Firea susține că ”scenariul roșu” nu poate fi aplicat în București deși a fost depășit pragul de trei infectați dintr-o mie de locuitori

Publicat: 18 oct. 2020, 14:25, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Firea susține că ”scenariul roșu” nu poate fi aplicat în București deși a fost depășit pragul de trei infectați dintr-o mie de locuitori

Gabriela Firea, primarul general în funcție al municipiului București, susține că spitalele din capitală sunt pregătite și că nu ar trebui aplicat scenariul roșu, de carantinare a orașului, deși pragul care impune acest lucru a fost atins duminică. În schimb, a propus suplimentarea transportului de suprafață, la orele de vârf, pentru a decongestiona circulația cu metroul.

Faptul că Bucureștiul a atins duminică pragul de 3,02‰ – rată a infectărilor cu Covid 19, nu ar trebui să ducă la aplicarea scenariului roșu, ce implică și carantinarea metropolei, a susținut Gabriela Firea. Argumentul ei principal vizează o statistică eronată, atât timp cât se iau în calcul de două ori mai puține persoane decât sunt în realitate.

Primarul în funcție afirmă că raportarea nu este realistă pentru că vizează datele de la ultimul recensământ, din 2011, când s-au numărat 2,2 milioane de locuitori în zona metropolitană a capitalei. Invocând studii ale organismelor internaționale, inclusiv al Băncii Mondiale, edilul susține că ar fi de fapt vorba de 3,5 milioane de cetățeni care locuiesc zilnic, nu vin doar în tranzit, în municipiul București, plus jumătate de milion în Ilfov.

„Această raportare nu este corectă, comparativ cu numărul mult mai mare de locuitori din capitală. Scenariul roșu nu are cum să fie aplicat, atâta vreme cât rata de infectare se raportează la o cifră care este depășită. Nu spun că situația este roz și că nu sunt contaminări, dar în niciun caz nu suntem 3,02‰”, a declarat Gabriela Firea pentru postul de televiziune Antena 3.

Conform legii, localitatea în care se depășește nivelul de 3‰ al infectărilor poate intra în carantină. În scenariul roșu, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, școlile își mută toate cursurile on-line iar restaurantele și sălile de spectacole se închid.

Decizie amânată de autoritățile locale

Deocamdată, aceste măsuri nu vor fi luate, după cum a anunțat Gheorghe Cojanu, prefectul municipiului București.

Acesta invocă prevederea legislativă conform căreia comitetele pentru situații de urgentă județene și cel municipal se întrunesc în 48 de ore, după depășirea unei rate de 3‰.

„Dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Cojanu pentru Edupedu.ro.

Gabriela Firea a anunțat că municipalitatea e dispusă să aducă un plus de mijloace de transport în comun, la orele de vârf, pentru a decongestiona traficul de la metrou.

„Ne-am oferit sprijinul ca, pe anumite intervale de timp sau rute, să suplimentăm cu transport public de suprafață, în special dimineața, când se pleacă spre serviciu, și după ora 16 – 17, când se întorc bucureștenii acasă”, a mai spus Firea. În ceea ce privește unitățile sanitare cu paturi, edilul susține că nu sunt probleme și că există sificiente stocuri de materiale.

„Avem un stoc considerabil de materiale sanitare și de protecție, suntem pregătiți și pentru această lună dar și până la sfârșitul anului, nu vor fi probleme cu aprovizionarea spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei”, a mai spus Firea.