Taxa pe nesimțire. Cum sunt amendați la Galați „cocalarii”
Potrivit DEX, „cocalarul” este un „fante de mahala” sau în percepția ceva mai recentă, un „șmecheraș de cartier”, care nu respectă regulile de bun simț ale comunității în care trăiește nici atunci când acestea sunt sancționate de lege.
Un gălățean în vârstă de 37 de ani, care se afla la volanul unei limuzine de lux pe o stradă din centrul orașului a fost amendat cu 15.000 de lei pentru că a aruncat un muc de ţigară pe geamul deschis al mașinii, iar când un echipaj de la Jandarmerie i-a cerut ridice mucul de țigară de pe jos a refuzat.
„În jurul orei 17.50, un echipaj de ordine publică care executa serviciul de patrulare pe raza Secției 2 Poliție Galați a observat că din autoturismul aflat în fața autospecialei Jandarmeriei se aruncă, pe geam, un chiștoc de țigară.
Oamenii legii i-au atras atenția conducătorului auto pentru gestul făcut și i-au solicitat să ridice mucul de țigară de jos, moment în care acesta a afișat o atitudine sfidătoare la adresa jandarmilor, amenințându-i cu un presupus avocat cu care conversa la telefon și și-a văzut de drum.
Bărbatul în cauză are 37 ani și conducea un autoturism de lux. Întrucât a refuzat să se conformeze solicitării, conducătorul auto a fost sancționat de jandarmi cu amendă în cuantum de 15.000 lei”, se spune în comunicatul Jandarmeriei Galați.
Alți cocalari, alte amenzi: Nouă tineri amendați cu 7.200 de lei pentru cojile de semințe aruncate pe jos
De câțiva ani și agenții de ordine publică de la Poliția Locală Galați încearcă să descurajeze apucăturile unor tineri pentru care este „trendy” ca la taifasurile din fața blocului sau din parcuri să mănânce semințe de floarea soarelui și să arunce cojile pe jos.
Recent, polițiștii locali din Galați au sancţionat contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 7.200 lei, un grup de nouă tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care se aflau în zona Liceului Tehnologic „Radu Negru” și mâncau seminţe de floarea soarelui, aruncând cojile pe jos.
Potrivit Poliției Locale Galați, astfel de acțiuni sunt organizate sistematic în cadrul Planului de măsuri „Gospodăria Municipiului 2021”, în care sunt angrenați agenții de la Ordine Publică şi Serviciul Protecţia Mediului.
„Având în vedere aceste practici, adică consumul de seminţe şi aruncarea cojilor pe domeniul public, poliţiştii locali vor continua activităţile stabilite încă de anul trecut prin acelaşi plan de măsuri, scopul final fiind prevenirea şi combaterea acestor fapte, dar şi conştientizarea asupra păstrării curăţeniei urbane, care de multe ori lasă de dorit”, a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.
În numai 3 zile, polițiștii locali au aplicat 126 de amenzi, în valoare de 34.740 lei, cele mai multe amenzi, 87 la număr, fiind date în baza Legii 61/1991, pentru următoarele fapte: tulburarea liniștii publice (5), consum băuturi alcoolice (67), adresarea de expresii jignitoare (6), practicarea de jocuri de noroc (3). Alte 33 de sancțiuni au fost aplicate pentru aruncarea pe domeniul public a unor ambalaje din plastic, hârtii, etc., 24 dintre aceste amenzi fiind aplicate pentru aruncarea pe jos a unor mucuri de țigări sau coji de semințe.
Aruncatul pe jos a cojilor de semințe, „sport național”
Și la Constanța, polițiștii locali încearcă să descurajeze astfel de practici. În luna iulie, în numai 3 zile, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.200 lei.
„Spartul semințelor se pare că a devenit un sport național. În doar trei zile, polițiștii locali au aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.200 lei pentru aruncarea cojilor de semințe pe domeniul public. De asemenea, toate persoanele surprinse aruncând pe jos cojile au fost puse să curețe mizeria făcută pe trotuare, în parcuri sau la locurile de joac”, se preciza în comunicatul Primăriei Constanța.