Gălățenii au primit un mesaj „Ro-Alert” despre posibile căderi de drone. Se verifică adăposturile
Atacurile cu drone ale Rusiei asupra portului ucrainean Reni au crescut pericolul ca unele dintre acestea, bruiate sau lovite de armata ucraineană, să ajungă și în zona Galațiului, cel mai mare oraș românesc din apropierea zonei de război.
În cursul nopții, la ora 01.42, gălăţenii au primit primul mesaj „Ro-Alert” prin care au fost avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra portului Reni.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se spunea în mesajul „Ro-Alert”, care era tradus și în limba engleză, pentru avertizarea străinilor care se află în zona Galațiului.
Posibilitatea ca unele drone ale rușilor să ajungă în zona Galațiului sau chiar în cartierele orașului este destul de mare, pentru că distanța aeriană dintre Reni și Galați este de numai 19 km. Riscul este mai mare pentru zona de est a orașului, aflată la 10-15 km de Reni.
Drona găsită miercuri la Nufărul, în apropiere de Tulcea, se afla la 15 km de granița cu Ucraina.
În aceste condiții, este posibil ca o dronă bruiată sau lovită de militarii ucrainieni sau lansată de ruși cu o eroare de programare a traiectoriei, să ajungă la Galați, oraș cu aproape 250.000 de locuitori.
Alertă la Galați, Tulcea, Brăila și Constanța
Decizia transmiterii mesajelor „Ro-Alert” în toate localitățile din apropierea zonei de război a fost adoptată după ședința de luni a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și ai autorităților locale din județele Tulcea, Galați, Constanța și Brăila, cu scopul de a verifica stadiul de implementare a Hotărârii CNSU nr. 31 din data de 7 septembrie.
Discuțiile au vizat stadiul punerii în practică a măsurilor de protecție a cetățenilor din județele aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina, acțiuni de informare corectă și continuă, care să diminueze riscurile la care sunt expuși aceștia, ținând cont de evenimentele recente, de descoperire a mai multor drone rusești căzute pe teritoriul României.
„În perioada următoare, deși riscurile sunt reduse, există posibilitatea ca IGSU să emită mesaje Ro-Alert pentru zona aflată în vecinătatea regiunilor Reni și Ismail, mesaje care pot fi primite și în anumite areale din municipiul Galați”, se spune în comunicatul Prefecturii Galați.
În cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, ISU Galați va disloca echipaje care să asigure avertizarea sau alarmarea populației prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.
La Galați este verificată situația adăposturilor din oraș
Prefectul Galațiului, Claudiu Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili anumite măsuri la nivel local. În cadrul acestei ședințe, ISU Galați a prezentat situația adăposturilor de protecție civilă de la nivelul județului, acestea urmând a fi reverificate în următoarea perioadă. La Galați există 183 de adăposturi, cu o capacitate totală de 20.000 de locuri. Cele mai multe adăposturi ale apărării civile sunt amenajate în subsolurile blocurilor construite după anii 70 în cartierele Dunărea și Siderurgiștilor.