Gălățenii, în pericol să fie striviți pe trotuare de stâlpii și copacii rupți de viscolul de acum 10 zile
Nici după o săptămână și jumătate de la primul viscol al acestei ierni, echipele de la Primăria Galați nu au intervenit în foarte multe cazuri de stâlpi de iluminat și copaci rupți de vânt, care în orice moment se pot prăbuși peste trecători.
În aceste zile, trotuarele, spațiile verzi și parcările dintre blocuri, din toate cartierele Galațiului oferă imaginea urmărilor unei furtuni devastatoare care lovit orașul. Peste tot sunt copaci cu tulpini frânte și crengile rupte.
Pare să fie imaginea impactului unui uragan care a avut loc „ieri”, dar este urmarea viscolului care a avut loc pe 26 noiembrie, în urmă cu 10 zile.
Dar dincolo de acest peisaj edilitar dezolant, gălățenii sunt pândiți de foarte multe pericole, din cauză că pe trotuarele unor artere importante din oraș încă mai sunt și stâlpi de iluminat din beton, care au fost rupți sau smulși din pământ de vântul puternic și oricând se pot prăbuși peste gălățenii care trec prin zonă.
De 10 zile, un stâlp rupt, agățat în câteva cabluri, se poate prăbuși peste trecători
Spre exemplu, pe strada Regiment 11 Siret din cartierul Țiglina 1, o zonă centrală a Galațiului, de 10 zile un stâlp de la iluminatul public, rupt de vânt, este înclinat deasupra trotuarului pe care zilnic trec mii de gălățeni.
Stâlpul respectiv e susținut de câteva cabluri, care pot ceda în orice moment și stâlpul de câteva sute de kilograme se va prăbuși pe trotuar.
În apropiere se află Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” și două școli gimnaziale și zilnic, prin zona de maxim pericol trec sute de elevi. La câteva sute de metri se află Piața și Complexul „Țiglina” și prin aceeași zonă trec și foarte mulți gălățeni care merg să își facă cumpărăturile și care oricând pot fi loviți mortal de stâlpul de beton susținut deasupra trotuarului de câteva cabluri.
Nici după 10 zile de la apariția acestui pericol nu se știe când își vor face treaba echipele de intervenție.
„Va fi dat jos în zilele următoare. Este în evidențe, alături de alții (stâlpi de beton – n red) care au suferit de pe urma furtunii. Până acum au fost dați jos 6, mai urmeaza cel puțin 3, printre care și acesta”, a explicat Laurențiu Jalbă, șef de serviciu în Primăria Galați.
Termenul „zilele următoare” este destul de evaziv, poate însemna și o săptămână, în care zilnic mii de gălățeni vor trece pe sub stâlpul agățat în cabluri.
Dacă se va întâmpla o nenorocire, vom avea o știre la jurnalele TV și toată lumea se va isteriza încercând să găsească vinovații. Dacă nu se va întâmpla, vom rămâne cu statististica „realizărilor”: Primăria Galați a rezolvat 6 stâlpi în 10 zile.
Funcționarii din Primărie habar n-au ce pericole pândesc gălățenii pe străzile orașului
De fapt, cei de la Primăria Galați nici nu știu care e situația din oraș. Spre exemplu, gălățeanul Liviu Manole a anunțat că un stâlp înclinat peste trotuar este și la blocul C10 din cartierul Țiglina 2, iar răspunsul șefului de serviciu din primărie a fost: „Verificăm. Mulțumesc”.
Concluzia este că dacă gălățenii nu le semnalează funcționarilor din primărie pericolele din oraș pe rețelele de socializare, oamenii primarului Ionuț Pucheanu habar n-au de aceste situații.
Recent, pe strada Morilor, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, așadar în centrul orașului, o buturugă a stat 3-4 ani „agățată” în cabluri, deasupra trotuarului, după ce echipele de la „Gospodărie Urbană”, ADP-ul Primăriei Galați, au tăiat un copac, dar au lăsat o bucată din tulpina copacului, destul de mare, prinsă între cabluri.
Recent, pe 20 noiembrie, primarul Ionuț Pucheanu a mărit cu 101 posturi, adică 20%, aparatul de lucru din Primăria Galați. Dar nici această mărire cu 20% a aparatului de lucru al primarului Galațiului nu e o garanție că astfel de situații periculoase nu se vor mai repeta în oraș.