Galați. A fost inaugurat programul plimbărilor pe Dunăre cu o navă de pasageri construită cu fonduri europene
Gălățenii, dar și turiștii care în acest sezon estival vor avea în traseul lor Galațiul, vor avea posibilitatea de a efectua o plimbare de agrement pe Dunăre cu o navă de pasageri construită în mod special pentru astfel de mini-croaziere.
La Galați, reluarea tradiției plimbărilor pe Dunăre la bordul unei nave de pasageri este așteptată de la începutul anilor 90, când au fost desființate cursele companiei Navrom Galați.
Înainte de 1990, o plimbare cu vaporul era pentru gălățeni și brăileni echivalentul unei ieșiri în oraș, dar era o atracție care îi convingea pe mulți turiști aflați în tranzit spre sau dinspre Litoral, Deltă, Ardeal sau nordul Moldovei, să facă o escală pentru o plimbare cu vaporul pe Dunăre și o seară la restaurant pentru o masă cu pește din Dunăre, preparat după tradițiile dunărenilor.
După 34 de ani, se pare că sunt șanse de reluare a tradiționalelor plimbări pe Dunăre la bordul unei nave de pasageri, pentru că, în sfârșit, o instituție publică a achiziționat o navă de pasageri. Nu e mare ca navele de pasageri din anii 80, seamănă cu navele de pasageri care navigă pe Sena sau pe canalele din Amsterdam, dar e un pas important în reluarea tradiției.
Plimbări pe Dunăre, de la „Golden Gate”-ul de la Brăila la „Insula Cailor”, de la confluența Prutului cu Dunărea
Consiliul Județean (CJ) Galați a inaugurat programul micilor croaziere cu o navă de pasageri destinată plimbărilor de agrement pe Dunăre. Ambarcațiunea a fost construită în cadrul unui proiect cu fonduri europene, în valoare de 2.350.000 de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime.
„Unul dintre visurile gălățenilor se împlinește astăzi: am lansat oficial la apă o navă de pasageri special construită pentru plimbări pe Dunăre. Mă bucur că am reușit să îndeplinim o veche dorință a gălăţenilor, precum și a celor care vizitează orașul nostru. Cu toții, vor avea șansa unei experiențe inedite, de a admira și descoperi frumusețea zonei noastre de pe apă. Astfel, pentru prima oară după 1989, o instituţie publică din Galaţi va organiza în mod regulat plimbări de agrement pe Dunăre.
Nava va face plimbări pe Dunăre în perioada estivală, de miercuri până duminică. În cel mai scurt timp, vom stabili exact programul, numărul de curse pe zi, durata şi traseele de călătorie”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
La acest moment, sunt luate în calcul două variante de plimbări de agrement de aproximativ o oră, către podul suspendat peste Dunăre, „Golden Gate”-ul de la Brăila și către „Insula Cailor”, o insulă situată în zona confluenței Prutului cu Dunărea.
Este o insulă pustie, locuită numai de cai sălbatici, precum cei de la Letea. Povestea „Insulei Cailor” datează de câteva zeci de ani. Sătenii din comuna Grindu, situată pe malul tulcean al Dunării, traversau caii cu lotcile primăvara şi ii lăsau pe insulă, ca toamna să-i recupereze. Însă la un moment dat nu li s-a mai permis accesul pe insula care era la granița României cu URSS, caii au fost abandonați pe insulă şi s-au sălbăticit.
Prețuri rezonabile: 25 lei/oră pentru adulți, 15 lei/oră pentru copii
Nava, de tip pasager pentru curse de zi, are o lungime de 18 metri, 30 de locuri pe scaune, din care patru pentru persoane cu dizabilităţi, şi o autonomie de 25 de ore.
Pentru siguranţa pasagerilor, ambarcaţiunea este prevăzută cu 33 de veste de salvare. Mai mult, la cârma navei se află un timonier calificat, cu 36 de ani de experiență în conducerea navelor pe mare.
Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, bilete vor fi de până la 25 lei/oră pentru adulţi, până la 15 lei/oră pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani şi gratuit pentru copiii până în 6 ani.