Galați. Cartier asaltat de dejecții după ce prima stație de epurare a fost furată de hoți, iar la a 2-a stație Primăria nu a prevăzut conducta de evacuare
Cei mai ghinioniști dintre toți locatarii la bloc din România sunt cei câteva sute de gălățeni care locuiesc cu chirie în cele 15 blocuri ANL din cartierul „Dimitrie Cantemir”, un cartier al Galațiului construit pe malul Siretului, în județul Brăila.
Primul lor ghinion a fost că din cauza adresei extrem de ciudate, „municipiul Galați, județul Brăila”, timp de câțiva de la mutarea în casă nouă nu au avut cărți de identitate cu adresa de domiciliu din contractele de închiriere și au avut probleme în relațiile cu instituțiile statului și cu băncile comerciale.
Al 2-lea ghinion este că în cartierul „Cantemir” nu există magazine, școală, grădiniță, singura investiție dezvoltată în cartierul lor fiind stația de autobuz.
Al 3-lea ghinion este că în cartierul lor nu există o stație de epurare a apelor uzate nici după 17 ani de la începerea construirii unei astfel de stații. Iar în lipsa unei stații de epurare care să evacueze apele menajere, viața la bloc e un chin.
„Subsolurile sunt pline de materii fecale, când acea hazna sau fosă septică nu își face treaba din cauza pompelor care se strică constant și care sunt administrate de Apă Canal într-un mod neprofesionist”, a scris gălățeanul Gabriel Florea pe contul de facebook pe care a fost transmisă ședința Consiliului Municipal Galați de pe data de 7 octombrie.
Primul ghinion, adresa extrem de ciudată: „municipiul Galați, județul Brăila”
Cartierul „Dimitrie Cantemir” este probabil singurul din România care aparține unui mare oraș capitală de județ, dar e construit pe un teren din județul învecinat. Este un cartier al Galațiului, dar e situat în județul Brăila.
Acest cartier a apărut ca un proiect electoral al Guvernului Năstase pentru alegerile din anul 2004. Liderul PSD Galați, Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicațiilor, l-a convins pe premierul și președintele PSD Adrian Năstase, candidatul PSD la prezidențiale, că dezvoltarea unei zone metropolitane care să unească Brăila și Galațiul, despărțite de numai 15 km, ar asigura PSD-ului câștigarea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2004 în cele două județe.
Guvernul Năstase a aprobat HG 512/2002, prin care a transferat o suprafață de 1.000 ha, situată în judeţul Brăila, pe malul Siretului, din proprietatea ADS în proprietatea Consiliului Municipal Galaţi. Scopul era construirea cartierului care să unească Galaţiul şi Brăila. Dar primele blocuri ANL au apărut după alegerile din 2004 și impactul electoral a fost ratat. Adrian Năstase chiar a pierdut alegerile prezidențiale la Brăila, din cauză că liderii locali ai PSD erau foarte supărați din cauza „furtului” celor 1.000 de hectare.
Cele 243 de familii care s-au mutat în blocurile ANL după anii 2006-2007 au avut mari probleme din cauza adresei de domiciliu, din cauză că nu erau crezuți atunci când încercau să prezinte la bănci sau la achiziţia unor bunuri de valoare cu contractul de închiriere de la Primăria Galați, în care adresa lor era „municipiul Galați, județul Brăila”. Abia prin 2011 a fost găsită un prevedere a legii care a permis să le fie eliberate cărți de identitate.
Prima stație de epurare din cartierul „Cantemir” a fost furată de hoții de fier vechi
În 2005, începea construirea primei stații de tratare a apelor uzate pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul „Dimitrie Cantemir”. Primăria și Unicom SA Galați au încheiat contractul nr 69.728/05.07.2005, în valoare de 2.215.090 lei, fără TVA. Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi a pus terenul la dispoziţia constructorului abia în octombrie 2006 și lucrările au început în martie 2007.
A fost achiziţionat echipamentul staţiei de epurare, Adipur Denipho SAC5000, pentru care Primăria Galaţi a decontat Unicom SA 1.425.390 lei. Lucrările au fost întârziate un episod din celebrul război Brăila-Galați. Pentru că președintele PSD și al CJ Brăila, Gh Bunea Stancu, nu era de acord cu transferul la Galați a celor 1.000 ha de pe teritoriul Brăilei le-a dat ordin oamenilor săi să blocheze eliberarea autorizațiilor de construcție pentru orice clădire ridicată pe terenul Brăilei.
Prin 2009, situația s-a rezolvat, echipamentele au fost montate în clădirea stației și urma punerea în funcțiune. Dar alegerile prezidențiale au amânat momentul.
În 2010, s-au produs inundaţii la Dunăre și Siret și apele au pus stăpânire şi pe zona staţiei de tratare. Unicom SA a anunțat Primăria Galați că retrage organizarea de șantier și implicit și paznicii, dar funcționarii Primăriei nu au asigurat paza stației. După ce apele Siretului s-au retras, echipamentele montate au fost furate de hoţii de fier vechi.
Abia în ianuarie 2011, funcţionarii primăriei şi-au adus aminte de staţia de epurare de pe malul Siretului, dar la faţa locului mai era doar ceea ce nu îi tentase pe hoţi: fundaţia de beton!
A 2-a stație de epurare a fost construită, dar când să apese pe buton funcționarii Primăriei și-au dat seama că n-are conductă de evacuare!
În 2017, a fost începută construirea unei noi stații de tratare a apelor uzate din cartierul „Cantemir”, în baza unei finanțări de 3,2 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării. Investiția este strict necesară pentru că Galațiul a rămas probabil singurul oraș european care mai deversează dejecții în Siret și implicit, în Dunăre. „Apele uzate menajere nu sunt epurate fiind deversate direct în râul Siret, iar colectorul de canalizare, DN 1000 mm, are căminele de vizitare inundate, deteriorate, fără capace, iar colectorul este colmatat neavând pantă de scurgere”, se spunea în raportul de specialitate.
Lucrările la noua stație ar fi trebuit să dureze doi ani și punerea în funcțiune ar fi trebuit aibă loc în 2019. Acel termen a fost amânat pentru 2020, dar a intervenit o nouă amânare, pentru februarie 2021.
Dar nici acest termen nu a fost respectat și nu pentru că executantul, firma SC Edas Exim SRL Bucureşti, nu ar fi respectat proiectul sau nu și-ar fi făcut treaba, ci din vina funcționarilor din Primăria Galați. După trei ani de la începerea lucrărilor, când stația de tratare ar fi trebuit deja să funcționeze, funcționarii Primăriei și-au dat seama că o astfel de stație de ar trebui să aibă și o conductă de evacuare. Și n-avea!
Conducta de evacuare de 1.200 de metri nu a fost montată nici după alți doi ani, pentru că acum trebuie deviate rețelele electrice
În cazul noii stații de la Galați soluția tehnică este evacuarea apelor curate în Siret, printr-o conductă de 1.180 de metri și o „gură de evacuare”.
Pe 28 ianuarie 2021, primarul Ionuț Pucheanu a supus aprobării Consiliului Municipal Galați un proiect de hotărâre pentru „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul Amenajare gura de evacuare în râul Siret a apelor uzate din statia de epurare cartier Dimitrie Cantemir”. Valoarea totală a investiției este 1.237.274 lei, banii fiind alocați de la bugetul local.
Lucrarea ar fi trebuit să fie finalizată în primăvara lui 2022, dar a intervenit o nouă amânare, până în septembrie 2022.
Dar nici în septembrie 2022 nu a fost finalizată lucrarea, pentru că funcționarii din Primăria Galați au ratat din nou rezolvarea problemei stației de epurare din cartierul „Cantemir”, deoarece acum „este necesară elaborarea unui studiu de soluție care va stabili modalitatea de deviere a instalațiilor rețelei electrice rezultate ca necesare pentru îndeplinirea condițiilor de coexistență impuse de norme”.
Nici recentele măriri de salarii nu le-au adus funcționarilor din Primăria Galați un plus de competență în rezolvarea unei probleme extrem de simple, montarea unei țevi!