Galați. La „Noaptea Cercetătorilor”, de la „3DPrinting” și „Art & Craft Laser Cutting” la „GoKarting” și „Maraton de pescuit”
La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este marcată vineri, 27 septembrie, ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” prin mai multe ateliere de științe aplicate la care sunt invitați să participe gălățenii pasionați de oricare domeniu al științei, de la IT și Calculatoare sau tehnologii moderne în construcțiile navale la ingineria alimentară.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, este un eveniment prin care cercetători din peste 23 de țări și din peste 400 de orașe din Europa își propun să aducă științele mai aproape de societate și de a crește interesul tinerilor pentru cercetare. Tema generală a ediției 2024 este „Știință pentru Pace și Securitate”.
În acest an, consorțiul ReCoNnect, din care fac parte mai multe universități și institute de cercetări, organizează evenimentele marca „Noaptea Cercetătorilor” în 20 de localități din România. Universitatea Dunărea de Jos din Galați organizează evenimentele la „Campusul Științei” din Galați, la Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila și la Muzeul de Istorie din Buzău.
„Nu vor lipsi experimentele chimice spectaculoase, demonstrații cu roboți și întâlniri de gradul zero cu polițiști și cu testele lor anti-drog și antialcool. Participanții vor pătrunde în lumea minunată a chipsurilor sănătoase, vor afla detalii surpinzătoare despre etichetele și ambalajele alimentare, vor admira karturile, vor intra în tainele imprimării 3D, la 3D Printing Hub și vor afla totul despre Inteligența artificială în chimia medicală”, se spune în comunicatul Universității din Galați
Gălățenii pasionați de științe sunt invitați, vineri după-amiază în „Campusul Științei”, de pe strada Domnească nr 111, la următoarele ateliere organizate de Facultatea de Inginerie: „CreativIng – Fă-ți gândirea vizibilă”, „Educație STEAM – Art and Craft Laser Cutting”, „3D Printing – Știință, Artă și Joc!” și „Go-Karting”.
La Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică sunt atelierele „Robotica pe înțelesul tuturor (etapele construiri unui robot programabil – pentru copii)”, „Science with byte – echipa ByteForce”, „Distracție cu roboței – periuțele de dinți cu motor!” și „Logiscool Galați – Incursiuni în lumea digitală – Ateliere de competențe și abilități digitale”.
La Facultatea de Arhitectură Navală din „Campusul Științei” atelierul „Prima mea barcă adevărată!” se adresează pasionaților de navigație care vor să își construiască o ambarcațiune.
La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor sunt atelierele „Chips-ul SIA (Surprinzător-Interesant-Amuzant)!”, dedicat conștientizării rolului alimentelor pentru sănătate prin demonstrații de obținere a unor produse deshidratate din mere și degustări și atelierul „Tu știi cum să supraviețuiești în cazul unui naufragiu pe mare? – Kitul de supraviețuire”.
Alte ateliere de la aceeași facultate de știința alimentelor sunt „Rădăcinoasele cenușărese în lumea dulciurilor”, „Maratonul Pescuitului – mini-jocuri de pescuit și activități de acvacultură”, „Crackers funcționali din legume și leguminoase – pachețel sănătos pentru gustarea școlară” și „Descoperă misterele sturionilor”.
La Facultatea de Științe și Mediu, atelierul „Chimie amuzantă pentru un viitor verde!” le oferă pasionaților de chimie șansa unor descoperiri extrem de interesante.
La Facultatea de Drept și Științe Administrative este programat atelierul „Criminalistică în detalii! Elemente de individualizare ale urmelor descoperite în câmpul infracțional!”.