Gândaci și produse expirate găsite de ANPC într-un fast-food din București
Pe data de 23 august 2022, în urma unei sesizări primite de la consumatori, a avut loc o acțiune de verificare, la fast-food-ul ”La Turcu”, din sectorul 2 al Capitalei. Controlul întreprins de o echipă a Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București, coordonată de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă.
La fața locului, comisarii au constatat o serie de nereguli grave, aplicând amenzi contravenționale în valoare de 17.000 lei, dispunând oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor și propunând închiderea temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
” Pentru mine, oriunde găsesc informații legate de abateri de la respectarea legii, fie că vorbim de sesizări sau de informări primite în mediul online, le tratez cu aceeași importanță.
Dacă vorbim despre sectorul în care am crescut, lucrurile sesizate mă fac să mă simt direct vătămat.
Voi declanșa o acțiune ce va viza comerțul de acest tip.
Sunt semnale puternice despre faptul că mâncarea este păstrată de pe o zi pe alta, iar acest lucru se vede în calitatea îndoielnică a acesteia.
Voi fi cel care va scoate la lumină abaterile acestui comerț de unde oamenii simplii își cumpără mâncarea. Fie că vorbim de taximetriști sau tineri, toți trebuie respectați.
Vom lansa numere de telefon unde vom primi mesajele Dvs.
În cel mai scurt timp, voi fi acolo unde situația o cere” – Mihai Culeafă, vicepreședinte ANPC.
Abaterile constatate au fost:
- – existența pavimentului deteriorat, neigienizat
- – folosirea unor spații frigorifice neigienizate, cu depuneri masive de praf, impurități, resturi alimentare, zone cu rugină, vopsea exfoliată
- – chedere rupte cu acumulare de impurități
- – colectarea reziduală realizată în coșuri fără capac și acționări la picior
- – lipsa graficelor pentru schimbul de ulei de prăjire
- – folosirea unor ustensile de bucătărie cu grad avansat de uzură
- – nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor culinare finite
- – folosirea ca materii prime a unor produse nesigure, considerate astfel prin lipsa oricăror elemente de identificare privind data preparării sau data limită de consum
- – lipsa informării cu privire la prezenta ingredientelor cu potențial alergen ce pot provoca alergii sau intoleranțe, în lista meniu
- – lipsa informațiilor cu privire la materiile prime ce provin din produse congelate.
- – lipsa informării asupra gramajelor anumitor produse
- – prezența insectelor vii (gândaci și muste)
- – folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice.