Gândit și creat special pentru metroul bucureștean: Proiectul Orașul M
Gândit și creat special pentru metroul bucureștean, proiectul numit Orașul M a fost lansat începând de azi, în stația de metrou Izvor. Astfel, aici va putea fi vizitată prima expoziție de grup a artiștilor vizuali.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, proiectul s-a născut din dorința acestora de a valorifica spațiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artiști și publicul călător aflat în tranzit. Orașul M oferă o nouă perspectivă a itinerariului obișnuit, făcând loc unui microunivers cultural pe care, cel mai adesea, preocupați de grijile cotidiene, nu avem răgaz să-l explorăm cum se cuvine la suprafață. Prin punerea la dispoziție a spațiilor pe care le deține, Metrorex s-a raliat ideii de a susține viața artistică a capitalei. Grație acestei colaborări, expozițiile (permanente sau temporare) vor aduce în viața de zi cu zi a publicului călător, practicile artiștilor vizuali din România.
Metroul, un spațiu cultural în care oamenii să pătrundă nu doar din necesitate
”Ne dorim ca rețeaua de metrou să devină parte integrantă din viața artistică a orașului, un spațiu cultural în care oamenii să pătrundă nu doar din necesitate. Suntem convinși că, odată cu debutul și dezvoltarea proiectului, nu vom mai vorbi doar despre o deplasare fără întrerupere din punctul A în punctul B, ci despre multe motive de a zăbovi, cât de puțin, în spațiul intim al fiecărui artist prezent în Orașul M. Nu este un proiect prin intermediul căruia artiștii sunt invitați să decoreze stațiile de metrou, ci este menit să promoveze mișcarea artistică contemporană și viziunea fiecărui artist expozant asupra prezentului din care facem cu toții parte”, spune Andu Dumitrescu, artist vizual/cofondator al Asociației VAR Cultural.
Lucrările celor 11 artiști implicați voluntar, realizate în tehnici diferite (sculptură, pictură murală, fotografie, realitate augmentată etc), acoperă o gamă largă de căutări sociale și personale. Responsabilizarea față de mediul înconjurător, fragilitatea individului în raport cu societatea, integrarea unor elemente de arhitectură interioară în spații neconvenționale sunt doar câteva dintre temele abordate.
Nu în ultimul rând, aniversarea Metrorex de 42 ani și debutul proiectului sunt marcate în stația Timpuri Noi, printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcțiile galeriilor subterane. Primii artiști prezenți în cadrul Orașul M sunt: Andu Dumitrescu, Mihai Zgondoiu, Sergiu Chihaia, Mircea Modreanu, Dragoș Neagoe, Răzvan Neagoe, Marian Codrea (Pastila Roz), Alexandru Claudiu Maxim (Pastila Roz), Beaver (Pastila Roz), Răzvan Năstase, Ionuț Zevideanu.