Garda Pretoriană la Lupa Capitolina din Constanța
Funcționarii din Primăria Constanța s-au gândit, ca pe perioada estivală de vârf, adică între 1 iulie și 28 august, să găsească o modalitate inedită de a promova cultura și turismul local. Așa că, în această perioadă, va fi instituită de primărie o gardă de onoare, zisă Garda Pretoriană, la statuia lupoaicei din oraș, adică la Lupa Capitolina.
Între orele 10:00 și 20:00, garda va păzi statuia și va fi formată din câte doi legionari romani, sub comanda unui centurion. Aceștia ar trebui să fie, conform conceptului celor din administrația locală, oameni de cultură, istorici, profesori, scriitori, poeți. Adică, nu prea are legătură ce se întâmplă la Constanța cu Garda Pretoriană din Roma Antică. Pentru că aceea a fost o grupare militară de prestigiu a lumii antice. Care avea rol și de poliție secretă, și de asasini, și de pompieri, și de ce mai era nevoie, în afară de paza împăratului.
Întorcându-ne la garda de la Lupa Capitolina din Constanța, precizăm că este un demers artistic performativ de tip „living history”. Așa că, primăria a lansat o procedură de achiziții pentru atribuirea contractului ce are ca obiect „Servicii de organizare de evenimente culturale: Gardă Pretoriană la Statuia Lupa Capitolina“. Valoarea contractului este de 525.000 de lei, fără TVA, sau 624.750 de lei cu TVA.
Despre statuia Lupoaicei din Constanța mai adăugăm că este un monument ridicat în Piața Ovidiu, fiind o copie din bronz după statuia Lupa Capitolina din Roma. Desigur, așa cum îi spune și numele, edificiul reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei.
În 1906, municipalitatea Romei a donat, dăruit, oferit primăriei Bucureşti o copie a lupoaicei, asta ca să marcheze faptul că poporul român are origine nu doar dacă, ci și romană.
În anii următori, au mai primit copii ale statuii și alte orașe din România: Constanţa, Ploiești, Alba Iulia, Brașov, Dej, Galați, Iernut, Leșu, Luduș, Maieru, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighișoara, Târgu Mureș, Târnăveni, Toplița, Turda, Zalău. De fapt, acestea sunt numai câteva dintre localitățile care se pot făli că au în patrimoniu o copie a statuii
Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Cât privește vechimea statuii lupoaicei de la Roma, cercetătorii nu s-au pronunțat cu exactitate.