Gata! Nu mai furăm portofele, am trecut la icre negre!

Publicat: 12 sept. 2024, 06:34, de Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Gata! Nu mai furăm portofele, am trecut la icre negre!

În ultimii ani, lumea infracțională pare să-și fi rafinat gusturile, cel puțin așa indică un caz recent din Belgia, unde un român a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a furat nu mai puțin de 13 kilograme de caviar. Da, ați citit bine: icre negre, nu orice fel de marfă. Acest furt nu este doar un act de delincvență, ci o demonstrație că infractorii au început să își diversifice „portofoliul”.

Operațiunea de jaf

Incidentul a avut loc acum 6 ani, la RoyalBelgianCaviar în Turnhout, o firmă care nu se ocupă cu micul comerț, ci cu creșterea sturionilor și producerea unui caviar de înaltă calitate. Modul de operare al hoțului nu a fost nici el mai puțin sofisticat: a făcut o gaură în acoperișul camerei frigorifice și a „pescuit” direct 13 kilograme de caviar, bunuri estimate la aproximativ 22.000 de euro.

ADN-ul l-a dat de gol

Ceea ce face cazul și mai interesant este modul în care a fost prins făptașul: probele ADN prelevate de la locul jafului, lăsate probabil în timp ce se delecta cu o gustare, au dus la identificarea sa. Românul era deja înregistrat într-o bază de date ADN în România, ceea ce arată că infracțiunile sale anterioare nu fuseseră la fel de… gurmande.

Securitatea bunurilor de lux: o lege neglijată?

Este oare acesta un semn că lumea criminală se specializează și ea pe nișe de piață? Dacă până acum erau răpiți portofele sau bijuterii, acum am ajuns să se fure icre negre. Oare ce urmează? Furat vinuri rare direct din beciurile celor mai renumite crame?

Reorientare pe piața șterpelitului

Acest caz ridică și câteva întrebări serioase despre securitatea companiilor care produc bunuri de lux. Poate că a venit vremea ca acestea să își revizuiască măsurile de securitate, presupunând că infractorii vor avea tot mai mult un ochi format pentru produsele premium.

Între justiție și ironia sorții

Cât despre românul nostru, rămâne de văzut dacă, odată ispășită pedeapsa, va decide să-și schimbe domeniul de „expertiză” sau va rămâne fidel delicateselor. Într-un final, poate că și lumea interlopă are propriul ei mod de a spune că a ajuns la un alt nivel.