Gazprom a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie la producția de gaze naturale
Producția de gaze naturale a grupului Gazprom a scăzut cu 13% anul trecut, atingând un nivel minim record de 359 miliarde de metri cubi (bcm), față de 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat, publicat luni și citat de Reuters.
Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021, ajungând la cel mai redus nivel de la înființarea Gazprom în 1989 de către Ministerul Industriei Gazelor, transmite Agerpres.
Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, marcând primele sale pierderi anuale începând cu 1999, ca rezultat al scăderii exporturilor de gaze către Europa.
Grupul Gazprom combină operațiunile companiei din domeniul gazelor, petrolului și energiei electrice.
În Rusia, producția Gazprom de gaze și petrol a crescut cu 6,6% anul trecut, atingând 72,38 milioane de tone metrice.
Spre deosebire de companiile petroliere, Gazprom nu a reușit să-și diversifice vânzările în afara Europei, în urma sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei de către Rusia. Negocierile cu autoritățile din China pentru creșterea exporturilor de gaze nu au avansat din cauza divergențelor legate de preț.
În schimb, Gazprom s-a orientat către piața internă cu costuri reduse, precum și către țările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîstan.
Guvernul de la Moscova a instruit Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat. Compania a raportat primele pierderi anuale începând cu 1999, iar vânzările către Europa s-au redus la jumătate anul trecut.
Acțiunile Gazprom au înregistrat o scădere de peste 5,5% în luna mai la Bursa de la Moscova, atingând cel mai scăzut nivel din 10 octombrie 2022, conform Reuters și Agerpres.
Compania cu sediul în Sankt Petersburg a înregistrat anul trecut pierderi de aproximativ șapte miliarde de dolari, în contextul în care vânzările sale de gaze către Europa s-au redus la jumătate.
Până în 2022, Europa reprezenta principalul său consumator, dar exporturile de gaze au scăzut semnificativ din cauza consecințelor politice ale războiului din Ucraina.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul Rusiei.