Gazul se ieftinește tot mai mult pe burse! Se încheie era prețurilor mari?
Gazul de la bursa din Amsterdam se tranzacționează cu 80% sub maximele sale recente, în timp ce cotația americană a gazului natural a scăzut cu aproape 75%.
În urmă cu doar câteva luni, mass-media a sugerat cumpărarea de pulovere calde pentru iarna care vine din cauza prețurilor extreme la energie și gaz. O iarnă cu un preț al gazului de 300 de euro pe megawatt oră nu ar fi ieftină și cel mai probabil caldă. Cu toate acestea, aceste temeri au trecut de mult și acum ne întrebăm, este acesta sfârșitul erei facturilor extrem de scumpe la gaz și la energie? Pe de altă parte, este acesta începutul unor probleme mai mari cu care se confruntă Europa și alte țări dependente de gaze? se arată într-o analiză făcută de specialiștii de la XTB Online Trading.
Prețurile mari din punct de vedere istoric la gaz au fost depășite
La un moment dat, prețurile gazelor pe piețele europene au crescut la 300 EUR/MWh, ceea ce a fost de 10 ori mai mare decât înainte de pandemie sau chiar de 30 de ori mai mare în comparație cu scăderea pandemică, susțin autorii analizei.
Conform acestora, prețurile au crescut vertiginos în principal din cauza războiului din Ucraina, deși diversificarea insuficientă a surselor de energie în Europa și dependența de transferurile din Rusia au contribuit, de asemenea, la acest lucru.
Situația a fost înrăutățită și de stocurile scăzute după iarna precedentă. Cu ajutorul sistemului de transport Nord Stream, Rusia a vrut să facă Europa și mai dependentă de aprovizionarea ei, întrerupând alte rute de export. În acest moment, trebuie menționat și faptul că Europa însăși își limitează producția proprie de mulți ani și nu și-a diversificat aprovizionarea, cu excepția câtorva țări, se arată în analiză.
Gazul scump a amenințat economia Europei
Sursa citată susține că prețurile ridicate ale gazelor au făcut ravagii în economia europeană, care nu s-a prăbușit doar din cauza impulsului anterior și sprijinului financiar guvernamental. Desigur, toate aceste tulburări au afectat inflația, care a atins niveluri nemaivăzute în decenii. Condițiile comerciale din țările UE au fost cele mai slabe din istorie, ceea ce a determinat perechea populară euro-dolar să scadă sub paritate! Nici indicii europeni nu s-au descurcat bine, iar cu cât te îndepărtezi spre est, cu atât devine mai rău. Indicii au fost la cel mai scăzut nivel de la pandemie, DAX a scăzut cu 25% de la maxim, în timp ce indicele polonez WIG20 a pierdut aproape 50%, se mai spune în analiză.
Europa a rezistat testului
A trecut aproape un an de la începutul invaziei Ucrainei, iar de atunci politica privind gigantul de pe piața gazului sau mixul energetic în sine s-a schimbat semnificativ. Uniunea Europeană, Statele Unite și G7 au impus o serie de restricții Rusiei și, în același timp, au renunțat la importurile de mărfuri din această țară. Desigur, Europa a trebuit să găsească alți furnizori, deși în primele etape ale conflictului unele țări sperau ca afacerile cu Rusia să fie reluate. În cele din urmă, Rusia a forțat Europa să cumpere gaze din diverse locuri, ceea ce a dus la o creștere masivă a importurilor de GNL, care sunt achiziționate nu numai de pe piața spot, ci și prin intermediul contractelor pe termen lung, care este însoțită de dezvoltarea infrastructurii, consideră analiștii de la XTB Online Trading.
Vremea este favorabilă
Nu a fost înregistrată o vreme atât de blândă în sezonul de încălzire în ultimii ani. Temperaturile ridicate și distrugerea mai devreme a cererii de către sectorul de producție au redus consumul în medie cu 15-20%. Europa a încercat de mult să se îndepărteze de sursele de energie cu emisii intensive, iar gazul trebuia să fie doar un combustibil de tranziție, iar acum se pare că acest proces va accelera semnificativ. Pe de altă parte, vremea poate fi capricioasă, motiv pentru care Europa nu ar trebui să uite de problemele de diversificare și să nu se bazeze doar pe energia verde, ci să privească și spre surse fosile sau nucleare pentru a asigura stabilitatea și securitatea.
Este Europa în siguranță?
Conform analizei, instalațiile de depozitare a gazelor erau pline în proporție de 90% înainte de iarnă, chiar dacă unul dintre principalele terminale de export din SUA a fost închis. Anul trecut, piețele s-au confruntat cu mai multe situații bizare precum umplerea depozitelor la sfârșitul anului sau prețuri negative pentru livrările în aceeași zi din cauza lipsei de depozitare. Cu toate acestea, merită să ne amintim că este foarte puțin probabil ca astfel de evenimente să se repete în acest an.
În prezent, susțin autorii analizei, depozitele sunt pline în proporție de 70% iar la sfârșitul perioadei de încălzire stocurile ar trebui sa fie pline peste 50%. Teoretic, Europa ar trebui să fie în siguranță, dar vremea și consumul relativ scăzut din sectorul de producție sunt responsabile pentru starea actuală. Dacă la imaginea generală adăugăm livrările actuale, vom observa că acestea sunt mai mici decât acum un an, când gazul rusesc încă mai curgea în Europa. Aceasta înseamnă că Europa trebuie să concureze pe piața spot deoarece contractele pe termen lung nu vor intra în vigoare timp de câțiva ani. Piața spot în sine este foarte strânsă, Europa trebuie să ia cea mai mare parte a gazului de pe această piață și trebuie să concurăm cu Japonia, Coreea sau China, unde prețurile sunt în prezent puțin mai mari. Aceasta înseamnă că cel mai scăzut preț pe piața europeană a gazelor, în jur de 50 EUR/MWh, probabil a fost deja atins. Piața futures nu mai prognozează scăderi suplimentare iar livrările pentru următorul sezon de iarnă sunt chiar mai mari cu 20 EUR/MWh, spun cei de la XTB Online Trading.
Europa trebuie să concureze cu Asia pe piața spot, prin urmare prețurile gazelor TTF trebuie să revină peste valorile de referință asiatice, în special gazele JKM. Sursa: Bloomberg, XTB
Cum poate fi afectat gazul american?
Prețul gazului american în 2022 a sărit la niveluri nemaivăzute din 2008! spun oficialii comapaniei. Cu toate acestea, fundamentele s-au schimbat drastic de atunci. SUA este acum unul dintre cei mai mari producători și exportatori din lume. Producția masivă de gaze de șist a făcut ca prețurile să scadă cu mult sub valorile de referință globale. Vremea și producția ridicată pot favoriza în prezent stabilizarea prețurilor, similar cu perioada 2015-2020. Pe de altă parte, chiar și în ciuda prețurilor scăzute ale gazelor, volatilitatea implicită a fost de câteva ori mai mare în comparație cu alte piețe populare de mărfuri, cum ar fi petrolul sau aurul, sunt de părere autorii analizei.
Este acesta sfârșitul mișcării în jos?
Cel mai probabil, gazul european a atins prețul minim. Prețurile sunt încă la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2021, așa că impactul asupra euro sau indicilor europeni ar trebui să fie în continuare pozitiv. La rândul său, gazul american este deja extrem de ieftin. Corecția descendentă recentă a împins prețul NATGAS cu aproape 75% sub maximul din 2022 și doar o singură dată în trecut a fost înregistrată o vânzare mai mare! Acum vedem că jucătorii speculativi își măresc destul de puternic implicarea pe piață, în ciuda producției mari și a vremii favorabile, ceea ce poate sugera unele schimbări în piață. În viitorul apropiat, unul dintre cele mai mari terminale de export de GNL-Freeport, va relua și operațiunile. Între timp, diferența uriașă de preț dintre gazul american și cel european, ținând cont de costul lichefierii și transportului, ar trebui să încurajeze companiile de peste mări să crească exporturile de gaze către Bătrânul Continent. Acest lucru poate însemna că am atins deja minimul sezonier, este concluzia celor de la XTB Online Trading.